InstagramFacebookYoutube
Výživa

Zelenina, ktorú by mal jesť každý športovec

01. decembra 2015
Zelenina, ktorú by mal jesť každý športovec
Zelenina je chrbtovou kosťou každej zdravej diéty. Ak sa venujete pravidelnej fyzickej aktivite, ste športovcom, vzpieračom alebo kulturistom, nemali by ste ju tiež odsúvať mimo taniera. Okrem vplyvu na zdravie má totiž vplyv aj na výkonnosť.

Vitamíny a minerály obsiahnuté v zelenine sú dôležité pre celkové zdravie a svalový rast. Čím pestrejšia paleta zeleniny je, tým bude aj väčšia rozmanitosť vitamínov a minerálov, ktoré prijmete. Nemusíte sa však stať vegetariánom, aby ste čerpali zo zeleniny výhody. Nasledujúce tri druhy zeleniny by však vo vašej strave chýbať nemali:

1. KEL

Článok pokračuje pod reklamou


Vo všeobecnosti sú pre vás veľmi prospešné všetky druhy tmavo-zelenej listovej zeleniny, ale kel je na ich vrchole, pretože je naplnený vlákninou a meďou, ktorú je z normálnej stravy ťažko získať. Okrem toho je aj excelentným zdrojom mangánu, železa, vitamínov C, A a K, ako aj množstva fytoživín. A má pritom málo kalórií.

Kel si môžete uvariť, napariť alebo pripraviť surový ako šalát. Dajú sa z neho urobiť kelové čipsy či placky, ktoré môžete použiť namiesto tortíl. Ak vám nevyhovuje kel, môžete ho nahradiť iným druhom listovej zeleniny. Čím je zelená tmavšia, tým je výživnejšia.

A bonus na záver – každý druh zelenej listovej zeleniny obsahuje veľa folátu, ktorý podporuje funkciu ciev a zlepšuje prietok krvi. To sa hodí každému, kto chce do svalov dostať čo najviac živín potrebných na ich regeneráciu a rast.

2. SLADKÉ ZEMIAKY

Sladké zemiaky „Yam“ sú výborným zdrojom vitamínu C, mangánu, vlákniny a vitamínu B6. Nájdeme v ňom aj iné vitamíny a napríklad aj veľa draslíku, ktorý udržuje krvný tlak v normále a pomáha predchádzať svalovým kŕčom. Ide tiež o dobrý zdroj komplexných sacharidov, teda prospejú vašej energii.

Ak nenájdete v obchode druh „Yam“, poslúžia aj obyčajné sladké zemiaky. Hoci nejde o totožné druhy zemiakov, majú podobné zloženie. Obyčajné sladké zemiaky obsahujú aj vitamíny A a B5, pričom niektoré živiny sú u nich zastúpene dokonca aj lepšie.

3. REĎKOVKY

Čoraz viac športovcov využíva reďkovkovú šťavu ako súčasť predtréningovej suplementácie. A aj vedci dokázali, že reďkovky majú vďaka dusíku skutočne pozitívny vplyv, pokiaľ ide o športovú výkonnosť.

V jednoduchosti – živiny z reďkoviek pomáhajú rozširovať cievy, vďaka čomu v nich lepšie prúdi krv a transport kyslíka a živín do zaťažovaných svalov. Okrem dusíka obsahujú aj veľa folátu a betaínu, ktoré bojujú proti zápalom v tele. Môžete si z nich urobiť šťavu, pridať ich do šalátu alebo zjesť surové.

zdroj: bodybuilding.com


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist