Panenský kokosový olej je najbohatším zdrojom cenných MCT tukov, ktoré majú tzv. stredne dlhý reťazec mastných kyselín (MCT = Medium Chain Triacylglycerols), čo spôsobuje štyrikrát väčší transport v tele ako klasické tuky.
Tento druh tukov tvorí telesné teplo, a preto sa v tele neukladá vo forme nechcených tukových zásob, čo mnoho cvičencov bude správne považovať za výhodu pri diéte zameranej na chudnutie.
Kokosový olej je vhodný aj do teplej kuchyne, pretože vydrží vysokú teplotu a neprepáli sa ako niektoré iný druhy oleja. Podľa teploty sa mení aj jeho forma, ktorá je buď tuhá alebo tekutá.
Je tiež veľmi nápomocný pri sacharidových jedlách (ovsené vločky, ryža, zemiaky) a dodá potrebnú energiu v predtréningovom jedle. O využití a načasovaní tukov a ako zaradiť kokosový olej do vašej stravy sa dozviete viac tu.
MCT tuky zlepšujú tzv. dobrý cholesterol „HDL“ a neukladajú sa vo forme tuku, naopak podporujú odbúravanie tuku a zrýchľujú metabolizmus. To však nie je jedinou ich prednosťou. Tiež aj zlepšujú imunitu, slúžia ako prevencia pred cukrovkou a srdcovocievnymi ochoreniami.
Ich konzumáciou tiež pôsobíte proti páleniu svalov a kŕčom, zabraňujete rozkladu svalov, zvyšujete hladinu rastového hormónu. MCT tuky zachovávajú stabilnú hladinu cukru v krvi, a tým neprovokujú inzulín, a sú okamžitým zdrojom energie, čím chránia zásoby glykogénu (do krvného obehu sa dostávajú rýchlo ako glukóza). Tiež podporujú vstrebávanie vápnika a draslíka, čo je vhodná forma prevencie proti osteoporóze,
Kokosový olej je možné zakúpiť aj ako doplnok stravy v podobe prášku. Ako už sme spomínali, MCT tuky sú vhodné do diéty, ale veľmi sa hodia aj do objemového plánu.
Čítať ďalší článok:
William Bonac triumfoval na Golden State Grand Prix Zdieľať na Facebooku