InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Legendy kulturistiky XII. – Shawn Ray

06. januára 2016

Vybudoval jednu z najlákavejších postáv kulturistiky a vedel, ako ju speňažiť. Aj napriek relatívne nižšej postave mohol pomýšľať na tituly na najprestížnejších situáciách. Až kým ho nepostretla prekážka. Hrdinom 12. časti seriálu Legendy kulturistike je Shawn Ray, ktorý je považovaný za najlepšieho kulturistu, ktorý nikdy nevyhral Mr. Olympiu.

Ray bol hviezdou kulturistiky v 90. rokov minulého storočia a hoci nikdy nevyhral najprestížnejšiu kulturistickú súťaž sveta, mohol sa popýšiť tým, že len na jednej súťaži skončil mimo najlepšej päťky. A to sa ich zúčastnil viac ako 30. Negatívne svetlo naňho vrhol dopingový škandál.



Článok pokračuje pod reklamou


S kulturistikou začal ako tínedžer v Kalifornii

Ray sa narodil 9. septembra 1965 v kalifornskom Fullertone. K posilňovaniu si pričuchol už ako mladý chlapec a v mieste kde vyrastal, nebolo v tom čase problém dostať sa do kontaktu s kulturistikou. Činky po prvýkrát dvíhal hlavne preto, aby sa zlepšil v americkom futbale. Keď videl, že mu jeho futbalová kariéra milióny nezarobí, venoval svoju energiu kulturistike.

Prvých súťaží sa zúčastnil už ako tínedžer a keďže na nich vyhrávať, jeho prirodzene vyššie sebavedomie ešte rástlo až ho mnohí začali považovať za veľmi arogantného. Jeho konečným cieľom bol jedného dňa získať titul Mr. Olympiu a bol presvedčený o tom, že to dokáže. Vzormi mu boli Chris Dickerson, Bob Paris a Francois Benfatto.

Svoj prvý titul medzi mužmi získal v roku 1987, kedy sa stal ako dvadsaťdvaročný celkovým víťazom Mr. California. Zaistil si profesionálnu kariéru a štvrtým miestom na Night of Champions si vyslúžil aj pozvánku na Olympiu. Na nej zažil svoj debut o rok neskôr a obsadil 13. miesto. Už nikdy potom neobsadil na súťaži horšiu ako piatu priečku.

Vedel sa speňažiť, zvládol aj dopingový škandál

Už v roku 1988 začal budovať svoj hviezdny imidž a bol zahrnutý do prvých dokumentov. Neskôr ich pridal ešte viac. Už vtedy si vyslúžil prezývku „Cukrík“, pretože sa o seba poctivo staral a záležalo mu na tom, ako ho ľudia vnímajú. Neustále sa predstavoval v magazínoch o posilňovaní a mnohí verili, že ho čaká veľká budúcnosť.

Na pódia sa vrátil v roku 1990 a bol to jeho najhorší rok v kariére. A paradoxne pri ňom získal titul na Pro Ironman, Arnold Classic a skončil tretí na Mr. Olympia. Renomé mu však pokazil dopingový škandál, do ktorého bol zapletený spolu s ďalšími kulturistami po Arnold Classic, z ktorého ho dodatočne diskvalifikovali. Stal sa vôbec prvým kulturistom, o ktorého preukázali doping.

Zo súčasného ponímania nešlo o nič veľké či nečakané, ale vtedy sa o tom veľmi písalo. IFBB začala s dopingovými kontrolami a odnieslo si to niekoľko borcov, vrátane niekdajšie Mr. Olympiu Samira Bannouta. Teraz už však vieme, že sa to bez steroidov v profesionálnej kulturistike nedá zvládnuť.

Vytúženú Sandowovu sošku nezískal

Ray sa zo škandálu spamätal a naďalej robil na pódiách problémy najväčším esám kulturistiky. Počas svojej kariéry zdolal aspoň raz každého svojho súpera, s výnimkou Leeho Haneyho a Doriana Yatesa. Aj preto si vyslúžil druhú prezývku – „Zabijak obrov“. Samozrejme mu k tomu pomohlo aj to, že so 170 cm patril k nižším pretekárom.

Na Olympii v roku 1991 skočil piaty a opäť vyhral Arnold Classic. Ten triumf si uchoval, keď zvládol prejsť cez antidopingovú kontrolou. V ďalších rokoch sa už sústredil len na Olympiu, no svoj cieľ ani raz z ďalších desiatich štartov nedokázal naplniť. Najbližšie bol k nemu v rokoch 1994 a 1996, kedy skončil druhý. Nikto mu však už nevezme, že v 12 rokoch v rade sa dostal do finále.

Ray sa naposledy Olympie zúčastnil v roku 2001, kedy obsadil štvrté miesto. Vtedy ho nahnevalo, že sa na súťaži predstavili Kevin Levrone a Jay Cutler, ktorí skončili pred ním. Levrone pritom nebol registrovaný v IFBB a Cutler neprešiel testami na diuretiká. To, že nikdy nevyhral vytúženú Olympiu, ho nakoniec nemrzelo. „Vedel som totiž, prečo to tak bolo,“ povzdychol si.



Mimo kulturistiky nezostal ani po konci kariéry

Kariéru ukončil, ale žiare reflektorov sa nehodlal vzdať. Naďalej točil dokumenty o cvičení, napísal knihu, fotil pre magazíny, organizoval kulturistické súťaže a stal sa obľúbeným moderátorom kulturistickej relácie v rádiu či komentátorom kulturistických podujatí.

Svoje meno chcel využiť aj na dobročinné účely, a tak založil nadáciu, do ktorej mohli prispievať osobnosti fitness a kulturistiky. Jeho zameraním bola väčšinou pomoc deťom. Tiež sa venoval pomoci ľuďom, ktorí sa snažili schudnúť alebo nabrať svaly. Dokonca organizoval semináre a špeciálne „svalové kempy“.

V roku 2003 prišla dôležitá udalosť aj v jeho osobnom živote, keď si za manželku zobral dlhoročnú priateľku Kristie. Spolu majú dve dcéry – Asiu Monet a Bellu Blue. V súčasnosti žije v Orange County z Južnej Kalifornie, len desať minút od Disneylandu.

Shawn Ray a jeho honba za titulom Mr. Olympiu

Rayov cieľ bol od začiatku jasný – vyhrať Mr. Olympia. Kariéru ukončil ako 36-ročný a hoci ešte súťažiť mohol, rozhodol sa, že nemá zmysel naháňať mrkvu na udičke. Hoci to bol jeho hlavný cieľ, sklamaný zo seba nebol a už ho unavovalo, ako sa niektorí pretekári pretláčali a ako fungoval systém rozhodovania.

Nakoniec tak jeho najlepšími umiestneniami sú dve druhé miesta. Na Olympii štartoval 13-krát a len raz skončil mimo finále – pri debute v roku 1988. Na pódia súťaže sa postavil v troch desaťročiach. Tu je jeho bilancia:

Mr. Olympia 1988 – 13. miesto
Mr. Olympia 1990 – 3. miesto
Mr. Olympia 1991 – 5. miesto
Mr. Olympia 1992 – 4. miesto
Mr. Olympia 1993 – 3. miesto
Mr. Olympia 1994 – 2. miesto
Mr. Olympia 1995 – 4. miesto
Mr. Olympia 1996 – 2. miesto
Mr. Olympia 1997 – 3. miesto
Mr. Olympia 1998 – 5. miesto
Mr. Olympia 1999 – 5. miesto
Mr. Olympia 2000 – 4. miesto
Mr. Olympia 2001 – 4. miesto

zdroj: wikipedia, bodybuilding.com, muscular development


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist