Výskumy už ukázali, že určité skupiny jedál dokážu znížiť závažnosť migrény i jej frekvenciu. Adrienne Seitzová z Healthline sa zamerala na to, aby ich zosumarizovala.
Ktoré jedlá sú pri migréne prospešné?
Vedci prišli na to, že existuje prepojenie medzi nedostatočným príjmom horčíka a početnosťou migrén. Najmä ženám by mohli pomôcť jedlé, ktoré sú naň bohaté, ako sú avokádo, banány, tuniak či tmavá listová zelenina.Pozitívny vplyv pri manažovaní migrén majú aj jedlá bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vlákninu. Do prvej skupiny patria mastné ryby (makrely, losos), semená či strukoviny. Strukoviny obsahujú aj vlákninu. Na ňu sú bohaté aj rôzne druhy ovocie a zeleniny, ako aj celozrnné produkty.
Ako už je zrejmé, prospešná v boji s migrénami je strava postavená na nespracovaných jedlách, ako sú ovocie, zeleniny, obilniny, strukoviny, orechy a semená.
Aké nápoje sú nápomocné?
Okrem jedál vám môžu byť prínosom aj nápoje. Základom je dostatočný príjem vody. Ak ju budete prijímať v dostatočnom množstve, môže pomôcť redukovať symptómy migrény. Naopak, dehydratácia ju môže spustiť.Prínosy by mohli mať aj niektoré čaje, ktoré vedia potlačiť nevoľnosť a bolesť hlavy. Ide napríklad o zelený čaj, mätový čaj či zázvorový čaj.
Na čo si dať pozor?
Niektoré jedlá môžu symptómy migrény vyvolávať či zhoršovať. Citlivosť každého človeka je iná, no väčšinou robia problémy jedlá bohaté na dusičnany, MSG, umelé sladidlá, tyramín, fenyletylamín, lepok či histamín, ako aj mliečne produkty, kofeínové produkty a alkoholické nápoje.Aby ste zistili, ktoré jedlá vám robia problém, mali by ste si aspoň na nejaký čas viesť denník, do ktorého by ste si zapisovali migrény a jedlá a nápoje, ktoré ste pred ich nástupom konzumovali. Časom vám vedia takéto zápisky pomôcť identifikovať pokrm, ktorý by ste mali zo stravy vyradiť alebo aspoň obmedziť.
Čítať ďalší článok:
Toto sú najlepšie cviky na tricepsy bež využitia činiek a iného náčinia