InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sezamové semienka a ich 20 prospešných účinkov

04. marca 2016
Sezamové semienka a ich 20 prospešných účinkov
Sezamové semienka sa môžu zdať malé, ale majú veľa zdraviu prospešných účinkov. Už v stredoveku boli uznávané a to z dobrých dôvodov. V tomto článku vám ich prinášame rovno dvadsať.

Čím vám môžu pomôcť sezamové semienka?

1. Obsahujú kvalitné bielkoviny - sezamové semienka obsahujú veľa vysoko kvalitných bielkovín. Tie tvoria až 20 % ich obsahu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Redukujú krvný tlak - obsahujú aj veľa horčíka, ktorý pomáha znižovať tlak krvi.

3. Predchádzajú cukrovke - jedna štúdia prišla na to, že vďaka svojmu zloženiu má olejový výťažok zo sezamových semien pozitívny vplyv na znižovanie rizika cukrovky.

4. Znižujú cholesterol - pre obsah fytosterolov sú sezamové semienka nápomocné aj pri znižovaní hladiny cholesterolu. Bohaté na ne sú hlavne čierne sezamové semianka.

5. Sú dobré pre trávenie - vysoký obsah vlákniny napomáha lepšiemu tráveniu a vyprázdňovaniu čriev.

6. Prospievajú pokožke - vysoký obsah zinku pomáha produkovať kolagén, vďaka čomu je pokožka pružnejšia. Pravidelné natieranie sa sezamovým olejom dokonca znižuje riziko rakoviny kože.

7. Prospievajú srdcu - sezamový olej zlepšuje vďaka antizápalovej látke sesamol zdravie srdca tým, že bojuje proti ateroskleróze.

8. Znižujú riziko rakoviny - sezamové semienka obsahujú najviac fyzosterolov spomedzi semien a orechov, vďaka čomu znižujú riziko rakoviny. Obsahujú aj horčík a kyselinu fytovú, ktoré majú tiež vplyv na znižovanie tohto rizika.

9. Pomáhajú proti podráždeniu - obsahujú horčík a vápnik, ktoré majú preukázateľný vplyv na potláčanie stresu a podráždenia. Obsahujú aj ďalšie živín, ktoré pomáhajú zlepšovať náladu a kvalitu spánku.

10. Potláčajú anémiu - čierne sezamové semienka sú bohaté na železo, a tak sú prospešné pri anémii.

11. Chránia pred poškodením DNA - vedci preukázali, že látka sesamol obsiahnutá v sezamových semienkach chráni DNA pred poškodením spôsobeným radiáciou.

12. Utlmujú artritídu - vysoký obsah medi predchádza artritíde a zároveň zľahčuje jej prejavy. Posilňuje kosti, kĺby a aj cievy.

13. Chránia pečeň pred alkoholom - sezamové semienka pomáhajú znižovať negatívny vplyv alkohol na vašu pečeň.

14. Bojujú proti vráskam - sezamový olej predchádza tomu, aby ultrafialové žiarenie poškodzovalo pokožku, čím sa prechádza vznikom vrások a pigmentových škvŕn.

15. Podporujú zdravie kostí - hrsť semienok obsahuje viac vápnika ako pohár mlieka. Na hustotu kostí má pozitívny vplyv aj vysoký obsah zinku.

16. Prospievajú bábätkám - masáž sezamovým olejom pomôže zlepšiť spánok bábätiek a pomáha zlepšovať stav pokožky a obmedzovať vyrážky.

17. Podporujú dobrý zrak - čierne sezamové semienka podporujú funkciu pečene posielať do očí krv a tým podporujú ich fungovanie.

18. Prospievajú ústnej dutine - výťažok zo sezamových semien pomáha redukovať zubný povlak, bieli zuby a podporuje celkový stav ústnej dutiny.

19. Sú dobré pre dýchací systém - horčík, ktorý obsahujú, pomáha predchádzať poruchám dýchania typickým pri astme.

20. Prospievajú vlasom - olej zo sezamových semienok je plný živín, ktoré sú prospešné pre stav lebky a vašich vlasov.

zdroj: care2


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist