Takmer každý druh ovocia a zeleniny má v sebe antioxidanty, vitamíny, minerály a ďalšie látky, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Niektoré majú však tých výhod viac alebo sú citeľnejšie, pokiaľ ide o prevenciu pred chorobami. Tieto štyri potraviny, by ste mali jedávať pravidelne:
1. Špenát
Čo tak si dať špenát? Obsahuje veľa karotenoidov, ako je trebárs beta-karotén, vďaka čomu znižuje riziko cukrovky, a to podľa anglickej štúdie z roku 2010 až o 14 percent. Luteín a zeaxantín zo špenátu sa hromadia v sietnici oka, vďaka čomu chránia zrak pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobuje poškodzovanie buniek a zhoršovanie zraku. Špenát tiež znižuje riziko agresívnej rakoviny prostaty.
2. Čučoriedky
Vysoký obsah flavonoidov v čučoriedkach vysvetľuje, prečo ľudia, ktorí ich konzumujú pravidelne, majú až o 40 percent nižšie riziko rozvoja Parkinsonovej choroby. Vysvitlo to zo štúdie Harvardovej univerzity. Každodenná konzumácia čučoriedok tiež zlepšuje pamäť a zlepšuje myslenie, ako aj pomáha znižovať úroveň triglyceridov a prechádzať rozvoju srdcovocievnych ochorení.
3. Tekvica
Žltá, zlatá či oranžová farba tekvíc naznačujú, že sa v nich nachádza veľa beta-karoténu. Ten podľa Amerického inštitútu výskumu rakoviny pravdepodobne znižuje riziko rakoviny úst, hrtanu, hltanu, pľúc a pažeráka. Vysoký obsah vlákniny sa zase stará tiež o prevenciou voči rakovine prostaty.
4. Vlašské orechy
Americkí výskumníci už v roku 2006 zistili, že gamma-tokoferolová forma vitamínu E obsiahnutá vo vlašských orechoch znižuje riziko srdcových ochorení. V kombinácii s omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou zároveň pomáha znižovať riziko cukrovky a metabolického syndrómu, ktorý ohrozuje aj zdravie srdca.
zdroj: best healt
Letný režim, pôvodne z : 18.03.2016.
Čítať ďalší článok:
Čo o vás hovorí vaše obľúbené jedlo Zdieľať na Facebooku