InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Dva veľké a nepravdivé mýty o veľkom bruchu

Autor: Peťo  /   10. apríla 2016
Dva veľké a nepravdivé mýty o veľkom bruchu
Tukové bunky nie sú len zásobárňou energie a ich počet nemôžete znížiť, ani keď sa budete veľmi snažiť veľkého brucha zbaviť. Chudnutie je však jednou z ciest, ako zaistiť, aby fungovali optimálne. A práve o dvoch mýtoch týkajúcich sa tukových buniek, bude dnes reč.

Mýt č.1: Tukové bunky sú len zásobárňou

Ľudia si v jednoduchosti predstavujú tukové bunky ako sklady, do ktorých si telo prináša energiu z jedla a skladuje na neskoršie využitie. Vedci však už prišli na to, že v skutočnosti sú bunky živé a metabolicky aktívne. Dokonca by tukové bunky mohli byť najväčším endokrinným organom ľudského tela.

Podobne, ako štítna žľaza a pankreas, aj tukové bunky uvoľňujú mnoho hormónov, ktoré priamo vplývajú na zmeny vašej hmotnosti. Jeden z týchto hormónov, adiponektín, vám dokáže pomôcť pri chudnutí a udržovaní zdravej hmotnosti.

Článok pokračuje pod reklamou


Vedci však prišli na to, že keď máte nadváhu, tak sa tento hormón, a niektoré ďalšie užitočné, z tukových buniek vylučuje pomalšie a pre vás je ťažšie chudnúť. Chronické zápaly majú tiež negatívny vplyv na funkciu tukových buniek.

Mýt č.2. Tukové bunky môžete spáliť

Aj keď je zaužívané tvrdenie „páliť tuky“ v skutočnosti o žiadne pálenie nejde. Výraz je zaužívaný a nikam neodíde, ale nemali by ste si pod tým predstavovať, ako sa pália a niekam vyparujú tukové bunky. V skutočnosti sa len zmenšujú.

Počas náročného cvičenia alebo počas dlhé hladovania, vysielajú tukové bunky do tela uložené mastné kyseliny, ktoré mu poskytnú energiu. To zníži ich objem. Opačným procesom je, keď toho jete až príliš a kalórie sa do nich ukladajú. Ich veľkosť sa zväčší.

V oboch prípadoch dochádza k zmene objemov tukových buniek. Pri chudnutí však nedochádza k ich úbytku a pri priberaní ich počet rastie len v krajných prípadoch, kedy už sú všetky existujúce bunky naplnené na 100 %. Vtedy sa menšie, nerozvinuté bunky, delia a vytvárajú viac miesta pre mastné kyseliny.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist