Denne by ste mali obmedziť príjem sodíka na menej ako 2300 mg a ak máte vysoký krvný tak tlak len na 1 500 mg. Ak sa snažíte obsah sodíka obmedzovať, pozor by ste si mali dať na tieto jedlá:
1. Omáčky - marinády a omáčky obsahujú soľ, čo by až takým prekvapením byť nemalo. Dve čajové lyžice však môžu obsahovať až 300 mg sodíka. A často sa ich využíva väčšie množstvo.
2. Pečivo - pečivo je popredným zdrojom soli a jedna žemľa môže obsahovať až 450 mg sodíka. A to platí pre tie, ktoré nie sú posypané. Posýpky toto množstvo ešte zvyšujú.
3. Koláče - koláče sú plné cukru a majú veľa kalórií, to je vám zrejme jasné. Obsahujú však aj nezanedbateľné množstvo sodíka. To je ich ďalšie negatívum.
4. Cereálie - aj keď cereálie nemusia chutiť slano, sú bohaté na sodík. Na jednu dávku obsahujú 180 až 300 mg sodíka, ale opäť pri tomto jedle dochádza k tomu, že sa často odporúčaná porcia vysoko prevyšuje.
5. Polievky - polievky obsahujú relatívne veľa sodíka, a to platí hlavne o tých instantných z obchodov. Jedna porcia vám môže poskytnúť až polovicu odporúčanej dennej dávky sodíka.
6. Syr cottage - takisto aj syr cottage chutí slano, takže je zrejmé, že obsahuje aj sodík. Nízkotučný obsahuje až 28 gramov bielkovín a len 160 kalórií. Je tu však veľké ale v množstve sodíka – jedna šálka môže obsahovať až 1000 mg.
7. Konzervovaná zelenina - zelenina v konzervách alebo aj zaváraná doma obsahuje veľa soli. Ak chcete napríklad kúpiť hrášok, radšej si kúpte mrazený.
8. Sendviče - sendviče sú chutné, ale kombinácia ich ingrediencií je veľmi bohatá na sodík – obsahuje ho pečivo, šunka, syr, kečup, horčica či dressing. Jeden sendvič by mohol byť zdrojom až takmer 1000 mg sodíka. Záleží od ingrediencií.
9. Zeleninový burger pre vegetariánov - v obchodoch dostupná zeleninová náhrada mäsa v hamburgeri patrí medzi vysoko spracované jedlá a obsahuje až 500 mg sodíka. A k tomu treba pridať pečivo a ďalšie ingrediencie.
10. Horúca čokoláda - aj v chutnej horúcej čokoláde nájdete sodík. Jedna šálka obsahuje 7 % odporúčanej denne dávky.
11. Palacinky - chutia sladko, ale obsahujú aj soľ. Tie domáce ho však nemusia mať až toľko, ako polotovary. Tie môžu mať aj okolo 400-500 mg na jednu porciu.
Čítať ďalší článok:
Štyri mýty o srvátkovom proteíne Zdieľať na Facebooku