InstagramFacebookYoutube
Výživa

Šesť živín, vďaka ktorým budete dlhšie mladí

12. apríla 2016
Šesť živín, vďaka ktorým budete dlhšie mladí
Navždy mladí nebudete, ale máte šancu proces starnutia aspoň oddialiť. Ak chcete byť fyzicky v čo najlepšej kondícii, musíte sa dobre stravovať a pravidelne hýbať. Ak si chcete pomôcť po mentálnej stránke, pomôže vám niekoľko živín.

Prinášame vám prehľad šiestich z nich, ktoré budú mať pozitívny vplyv na vašu pamäť, koncentráciu a iné kognitívne funkcie, ktoré sa starnutím oslabujú:

1. Flavonoly z kakaa
Táto látka, ktorú môžete nájsť v kakau, môže oddialiť problémy súvisiace so stratou pamäte a neschopnosťou ukladať nové informácie. Flavonoly totiž zlepšujú činnosť časti vášho hipokampusu, ktorú najvýraznejšie postihuje Alzheimerova choroba. Nájdete ich v kakau, kakaových boboch, tmavej čokoláde i v doplnkoch výživy.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny patria medzi zdravé tuky a ich cennou schopnosťou je, že posilňujú vybavovaciu pamäť, priestorovú pamäť a uchovávaciu pamäť. Ide teda o druhy pamätí, vďaka ktorými ste schopní spomínať si na rôzne fakty, vedomosti a skúsenosti. Najlepšími zdrojmi omega-3 mastných kyselín sú losos, ľanové semená, chia semená či vlašské orechy.

3. Kyselina fosfatidová a fosfatidylserín
Kombinácia týchto dvoch látok účinne podporuje vašu pamäť, zlepšuje vám náladu a kognitívne funkcie. Kyselinu fosfatidovú nájdete v kapuste, reďkovke a koreňovej zelenine. Fosfatidylserín zase nájdete v sóji, živočíšnych vnútornostiach a samozrejme aj doplnkoch výživy.

4. Citikolín
Citikolín je prirodzenou látkou nájdenou v bunkách ľudského tela, ktorá pomáha regulovať pamäť a kognitívne funkcie, ako aj podporovať komunikáciu medzi neurónmi a chrániť nervovú štruktúru. Prijať ju môžete vďaka doplnkom výživy.

5. Cholín (vitamín B8)
Cholín, ktorý nájdete vo významnej miere vo vajciach, podporuje mozog a počas starnutia spomaľuje a predchádza kognitívnym poruchám. Okrem vajec ho nájdete napríklad aj v tofu, sójovom mlieku, pečienke, šošovici a obsahuje ho aj quinoa.

6. Horčík
Tento minerál sa používa aj u ľudí, ktorí utrpia vážny otras mozgu. Pomáha totiž s pamäťou. Pri starnutí dokáže predchádzať zabúdaniu a znižovať prejavy Alzheimerovej choroby. Listová zelenina, avokáda, banány, tmavá čokoláda, zrná sú veľmi dobrými prírodnými zdrojmi horčíka.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist