InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Znaky, ktoré vám ukážu, či vás trápi nezdravý narcizmus

23. apríla 2016
Znaky, ktoré vám ukážu, či vás trápi nezdravý narcizmus
Narcizmus má rôzne štádia, ale dokáže byť aj nezdravý, ak sú vaše sebavedomie a sebaláska také vysoké, že začínate prejavovať náznaky drzosti. Trpia ním muži i ženy. Ide o poruchu osobnosti.

Narcizmus spôsobuje, že máte skreslené vnímanie samých seba, ktoré môže narúšať vaše sociálne vzťahy a dokáže sa prejaviť negatívne aj v určitých životných situáciách. Či sa chorobný narcizmus týka aj vás, môžu odhaliť tieto symptómy:

1. Ste rada v centre pozornosti - narcistické osoby dominujú debatám, ale často hovoria len o sebe a snažia sa zapôsobiť na druhých. Často si príbehy prikrášľujú, aby sa vykreslili v tom najlepšom svetle.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Rada dávate nevyžiadané rady - dávať nápomocné rady je dobrá vlastnosť, ale nie, ak vás o to nikto nepožiadal a robíte tak neustále. To je práve doménou narcisov, ktorí si myslia, že zjedli všetku múdrosť sveta a bez ich rád by ste sa stratili.

3. Dávate vedieť o tom, že vám vadí čakanie - frustrácia z čakania v rade sa u narcistických ľudí môže ľahko pretaviť do otvorenej kritiky a vadí im to, že sa s nimi nezaobchádza špeciálne. Všetko chcú mať hneď a keď to nedostanú, chcú cítiť ospravedlnenie.

4. Vaše ambície nepoznajú hranice - narcistickí ľudia sú ambiciózni a často svoje ciele dosahujú aj nemorálnymi spôsobmi. Vnímajú sa ako niečo viac, ako súčasť elity, niečo špeciálne, čo si zaslúži len to najlepšie. Neustále fantazírujú tom, aký by mohli byť ešte mocnejší, krajší, bohatší.

5. Nevydržíte s ľuďmi, ktorí vás nechvália - narcistickí ľudia vedia využiť šarm vo svoje prospech a nemajú problém si rýchlo omotať niekoho okolo svojho prstu. Ak im však daná osoba nevenuje veľa pozornosti a komplimentov, vedia ju rovnako rýchlo aj opustiť.

6. Ste príliš súťaživá - vo svete narcisov sú dva druhy ľudí – víťazi a porazení. A práve preto robia všetko preto, aby boli v každom aspekte života na strane víťazov. Sú súťaživí v škole, v práci, v športe, osobnom živote. Ak si vaša suseda kúpi nové auto, vy chcete mať ešte lepšie.

7. Citlivo dbáte na svoj imidž - aj keď chcete pôsobiť, že vás názory ostatných na vás nezaujímajú, nemohlo by to byť ďalej od pravdy. Dbáte na to, aby ste si svoj imidž udržovali a aj malú kritiku vnímate ako veľkú zradu, nahnevá vás to a túžite po odplate.

8. Nikdy nepriznáte chybu - známkou narcizmu je aj to, že ak niečo spôsobíte a namiesto toho, aby ste si to priznali a ospravedlnili sa, radšej hádžete vinu na niekoho iného, prípadne na niečo iné.

9. Využívate ľudí vo svoj prospech - nemusíte si to ani uvedomovať, ale vo svoj prospech využívate ostatných ľudí. Chýba vám empatia a od druhých očakávate, že naplnia vaše potreby. Často ich zastrašujete a manipulujete s nimi.

10. Máte nejakú závislosť - svoje sebauspokojenie hľadáte aj v určitom druhu závislosti, či už ide o alkohol, plastické operácie či nakupovanie.

zdroj: Health


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist