Je pravda, že orechy obsahujú veľa tukov, no väčšinou ide o zdravé druhy, ktoré pomáhajú srdcovocievnemu zdraviu. Pre vysoký obsah tukov a kalórií by sa však mali konzumovať len v miere. Prinášame vám krátke profily desiatich druhov:
Arašidy
Arašidy v skutočnosti nie sú orechmi, ale veľa ľudí ich za ne považuje a majú na to pádny dôvod – orechom sa skutočne podobajú. A majú aj prospešné účinky – pomáhajú udržovať pokožku, vlasy i svaly v zdravom stave. Pomáhajú predchádzať svalovým kŕčom a vďaka draslíku pomáhajú regulovať hladinu vody v tele a metabolizmus. Sú dobrým zdrojom bielkovín, niacínu, vitamínu E, folátu, horčíka, fosforu, mangánu a medi.Arašidy - nutričné hodnoty Jednotka: 100 g |
|
Energia | 599 kcal |
Bielkoviny | 28 g |
Sacharidy | 15 g |
Vláknina | 9 g |
Tuky | 53 g |
Kešu
Horčík z kešu orechov pomáha budovať proteíny a poskytuje telu energiu. Fosfor je zase zodpovedný za posilňovanie kostí a zubov. Železo pomáha udržovať v dobrej kondícii pokožku, vlasy a nechty. Kešu orechy sú dobrým zdrojom aj medi a bielkovín.Kešu - nutričné hodnoty Jednotka: 100 g |
|
Energia | 553 kcal |
Bielkoviny | 18 g |
Sacharidy | 30 g |
Vláknina | 3,3 g |
Tuky | 44 g |
Lieskové orechy
Lieskové orechy pomáhajú spomaľovať proces starnutia a bránia degradácii buniek a tkanív. Takisto pomáhajú pri produkcii zdravých červených a bielych krviniek. Sú dobrým zdrojom horčíka, medi, mangánu, fosforu, vitamínu E, selénu a vlákniny.Lieskové orechy - nutričné hodnoty Jednotka: 100 g |
|
Energia | 628 kcal |
Bielkoviny | 15 g |
Sacharidy | 17 g |
Vláknina | 10 g |
Tuky | 61 g |
Makadamiové orechy
Nájdeme v nich dobre zastúpený horčík, tiamín, draslík a mangán. Makadamiové orechy pomáhajú telesným funkciám fungovať optimálne, majú vplyv na tvorbu svalov a činnosť srdca. Podporujú energiu a znižujú cholesterol a riziko srdcovocievnych ochorení.Makadamiové orechy - nutričné hodnoty Jednotka: 100 g |
|
Energia | 718 kcal |
Bielkoviny | 8 g |
Sacharidy | 14 g |
Vláknina | 9 g |
Tuky | 76 g |
Mandle
Mandle dokážu pomáhať chudnúť, redukujú telesný tuk a znižujú krvný tlak. Tiež môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi a sú považované za najvýživnejšie orechy, čo znamená, že ponúkajú najviac cenných živín vzhľadom na príjem kalórií. Sú dobrým zdrojom vápnika, železa, vlákniny, vitamínu E, riboflavínu, horčíka, fosforu a mangánu.Mandle - nutričné hodnoty Jednotka: 100 g |
|
Energia | 576 kcal |
Bielkoviny | 21 g |
Sacharidy | 22 g |
Vláknina | 12 g |
Tuky | 49 g |
Para orechy
Tento druh orechov je bohatý na selén, vitamín E, vlákninu, horčík, tiamín, fosfor a meď. Pomáha preto bojovať proti voľným radikálom poškodzujúcim bunky tela, podporuje činnosť tráviaceho systému a podporuje hladinu energie u človeka.Para orechy - nutričné hodnoty Jednotka: 100 g |
|
Energia | 656 kcal |
Bielkoviny | 14 g |
Sacharidy | 12 g |
Vláknina | 8 g |
Tuky | 66 g |
Pekanové orechy
Vláknina, horčík, fosfor, meď, zinok a mangán sú dobre zastúpenými živinami v pekanových orechoch. Tie vďaka svojmu zloženiu pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, bojujú proti infekciám a mohli by chrániť telo aj pred rakovinou.Pekanové orechy - nutričné hodnoty Jednotka: 100 g |
|
Energia | 690 kcal |
Bielkoviny | 9 g |
Sacharidy | 14 g |
Vláknina | 10 g |
Tuky | 72 g |
Píniové orechy
Píniové oriešky podporujú imunitný systém a pozitívne vplývajú na zrak. Vysoký obsah mono-nenasýtených tukov je predzvesťou toho, že sú prospešné aj pre zdravie srdca. Dobre sú v nich zastúpené tieto živiny: vitamín E, vitamín K, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď a mangán.Píniové orechy - nutričné hodnoty Jednotka: 100 g |
|
Energia | 673 kcal |
Bielkoviny | 14 g |
Sacharidy | 13 g |
Vláknina | 3,7 g |
Tuky | 68 g |
Pistácie
Pistácie sú obľúbené pre svoju chuť a sú aj veľmi zdravé. Neobsahujú cholesterol a vďaka vysokému obsahu mono-nenasýtených tukov sú prospešné aj pre srdcovocievne zdravie. Meď, horčík a vitamíny B pomáhajú posilňovať imunitný systém. Sú dobrým zdrojom vlákniny, tiamínu, vitamínu B6, fosforu, medi a horčíka.Pistácie - nutričné hodnoty Jednotka: 100 g |
|
Energia | 562 kcal |
Bielkoviny | 20 g |
Sacharidy | 28 g |
Vláknina | 10 g |
Tuky | 45 g |
Vlašské orechy
S vysokým obsahom mono-nenasýtených tukov a omega-3 mastných kyselín sú vlašské orechy prospešné pri prevencie voči srdcovocievnym ochoreniam. Takisto predchádzajú artritíde a depresii. Majú schopnosť pozitívne vplývať na mozog. Sú dobrým zdrojom bielkovín, vitamínu B6, horčíka, fosforu, medi, mangánu a selénu.Vlašské orechy - nutričné hodnoty Jednotka: 100 g |
|
Energia | 654 kcal |
Bielkoviny | 15 g |
Sacharidy | 14 g |
Vláknina | 7 g |
Tuky | 65 g |
Čítať ďalší článok:
Kruhový tréning, po ktorom nestihnete žmýkať prepotené tričko Zdieľať na Facebooku