InstagramFacebookYoutube
Výživa

Orechy a ich nutričné a zdraviu prospešné vlastnosti

29. apríla 2016
Orechy a ich nutričné a zdraviu prospešné vlastnosti
Arašidy sú skvelou pochúťkou pred televízorom. Pistácie, kešu, lieskové orechy... Mnoho ľudí orechy zbožňuje. A aj tí, ktorí sa ich boja pre vysoký obsah tukov, by mali začať. Skrývajú totiž v sebe mnoho užitočných a zdraviu prospešných živín.

Je pravda, že orechy obsahujú veľa tukov, no väčšinou ide o zdravé druhy, ktoré pomáhajú srdcovocievnemu zdraviu. Pre vysoký obsah tukov a kalórií by sa však mali konzumovať len v miere. Prinášame vám krátke profily desiatich druhov:

Arašidy

Arašidy v skutočnosti nie sú orechmi, ale veľa ľudí ich za ne považuje a majú na to pádny dôvod – orechom sa skutočne podobajú. A majú aj prospešné účinky – pomáhajú udržovať pokožku, vlasy i svaly v zdravom stave. Pomáhajú predchádzať svalovým kŕčom a vďaka draslíku pomáhajú regulovať hladinu vody v tele a metabolizmus. Sú dobrým zdrojom bielkovín, niacínu, vitamínu E, folátu, horčíka, fosforu, mangánu a medi.

Článok pokračuje pod reklamou


Arašidy - nutričné hodnoty
Jednotka: 100 g
Energia
599 kcal
Bielkoviny
28 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
9 g
Tuky
53 g

Kešu

Horčík z kešu orechov pomáha budovať proteíny a poskytuje telu energiu. Fosfor je zase zodpovedný za posilňovanie kostí a zubov. Železo pomáha udržovať v dobrej kondícii pokožku, vlasy a nechty. Kešu orechy sú dobrým zdrojom aj medi a bielkovín.

Kešu - nutričné hodnoty
Jednotka: 100 g
Energia
553 kcal
Bielkoviny
18 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
3,3 g
Tuky
44 g

Lieskové orechy

Lieskové orechy pomáhajú spomaľovať proces starnutia a bránia degradácii buniek a tkanív. Takisto pomáhajú pri produkcii zdravých červených a bielych krviniek. Sú dobrým zdrojom horčíka, medi, mangánu, fosforu, vitamínu E, selénu a vlákniny.

Lieskové orechy - nutričné hodnoty
Jednotka: 100 g
Energia
628 kcal
Bielkoviny
15 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
10 g
Tuky
61 g

Makadamiové orechy

Nájdeme v nich dobre zastúpený horčík, tiamín, draslík a mangán. Makadamiové orechy pomáhajú telesným funkciám fungovať optimálne, majú vplyv na tvorbu svalov a činnosť srdca. Podporujú energiu a znižujú cholesterol a riziko srdcovocievnych ochorení.

Makadamiové orechy - nutričné hodnoty
Jednotka: 100 g
Energia
718 kcal
Bielkoviny
8 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
9 g
Tuky
76 g

Mandle

Mandle dokážu pomáhať chudnúť, redukujú telesný tuk a znižujú krvný tlak. Tiež môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi a sú považované za najvýživnejšie orechy, čo znamená, že ponúkajú najviac cenných živín vzhľadom na príjem kalórií. Sú dobrým zdrojom vápnika, železa, vlákniny, vitamínu E, riboflavínu, horčíka, fosforu a mangánu.

Mandle - nutričné hodnoty
Jednotka: 100 g
Energia
576 kcal
Bielkoviny
21 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
12 g
Tuky
49 g

Para orechy

Tento druh orechov je bohatý na selén, vitamín E, vlákninu, horčík, tiamín, fosfor a meď. Pomáha preto bojovať proti voľným radikálom poškodzujúcim bunky tela, podporuje činnosť tráviaceho systému a podporuje hladinu energie u človeka.

Para orechy - nutričné hodnoty
Jednotka: 100 g
Energia
656 kcal
Bielkoviny
14 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
8 g
Tuky
66 g

Pekanové orechy

Vláknina, horčík, fosfor, meď, zinok a mangán sú dobre zastúpenými živinami v pekanových orechoch. Tie vďaka svojmu zloženiu pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, bojujú proti infekciám a mohli by chrániť telo aj pred rakovinou.

Pekanové orechy - nutričné hodnoty
Jednotka: 100 g
Energia
690 kcal
Bielkoviny
9 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
10 g
Tuky
72 g

Píniové orechy

Píniové oriešky podporujú imunitný systém a pozitívne vplývajú na zrak. Vysoký obsah mono-nenasýtených tukov je predzvesťou toho, že sú prospešné aj pre zdravie srdca. Dobre sú v nich zastúpené tieto živiny: vitamín E, vitamín K, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď a mangán.

Píniové orechy - nutričné hodnoty
Jednotka: 100 g
Energia
673 kcal
Bielkoviny
14 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
3,7 g
Tuky
68 g

Pistácie

Pistácie sú obľúbené pre svoju chuť a sú aj veľmi zdravé. Neobsahujú cholesterol a vďaka vysokému obsahu mono-nenasýtených tukov sú prospešné aj pre srdcovocievne zdravie. Meď, horčík a vitamíny B pomáhajú posilňovať imunitný systém. Sú dobrým zdrojom vlákniny, tiamínu, vitamínu B6, fosforu, medi a horčíka.

Pistácie - nutričné hodnoty
Jednotka: 100 g
Energia
562 kcal
Bielkoviny
20 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
10 g
Tuky
45 g

Vlašské orechy

S vysokým obsahom mono-nenasýtených tukov a omega-3 mastných kyselín sú vlašské orechy prospešné pri prevencie voči srdcovocievnym ochoreniam. Takisto predchádzajú artritíde a depresii. Majú schopnosť pozitívne vplývať na mozog. Sú dobrým zdrojom bielkovín, vitamínu B6, horčíka, fosforu, medi, mangánu a selénu.

Vlašské orechy - nutričné hodnoty
Jednotka: 100 g
Energia
654 kcal
Bielkoviny
15 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
7 g
Tuky
65 g



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist