V lete je slnko vo svojej vrcholnej fáze a vy ste vystavení okrem väčšieho príjmu vitamínu D aj väčšiemu riziku rozvoja rakoviny kože. Väčšie riziko majú podľa vedcov muži, ale chrániť by sa mali všetci.
Ako sa chrániť pred rakovinou kože?
1. Stráňte sa najsilnejšiemu žiareniuAko iste viete, slnečnú lúče dopadajú na zem v rôznej intenzite. Najsilnejšie sú v období okolo obeda a vtedy by ste sa mali obmedzovať pobyt vonku. Intenzite žiarenia, ktoré má v tom čase najškodlivejší vplyv, začína významné rásť o desiatej hodine dopoludnia a významne začína klesať o štvrtej popoludní.
2. Zakrývajte sa
Ak plánujete v kritickom čase dlhší pobyt na slnku, mali by ste si zakryť čo najväčšiu časť svojej kože tak, aby nedošlo k jej spáleniu. Treba však podotknúť, že nie všetky druhy oblečenia majú ochranný vplyv pred ultrafialovým žiarením. Ak nemáte dlhšie vlasy, noste aj šiltovku, šatku či klobúk.
3. Natierajte sa opaľovacím krémom
Aj v prípade, že sa nejdete cielene opaľovať, by ste nemali podceniť ochranu opaľovacím krémom. Natrieť treba tie časti tela, ktoré nemáte zakryté oblečením – tvár, krk, predlaktia či spodnú časť dolných končatín. Najlepšie sú krémy s UV faktorom vyšším ako 15. Ochrana by vám mala v dostatočnej miere vydržať takmer tri hodiny.
4. Konzumujte jedlá s preventívnym účinkom
Niektoré jedlá majú pozitívny vplyv na ochranu pred UV žiarením. Ide o ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, paradajky, červenú papriku, mrkvu, oranžové druhy ovocia, hlávkovú zeleninu, zelenú listovú zeleninu či dokonca tmavú čokoládu. Samé o sebe vás však neochránia, len znížia riziko. Z nápojov sú prospešné zelený a čierny čaj.
5. Dajte pozor na niektoré lieky
Ak užívate nejaké lieky a plánujete pobyt na slnku, uistite sa, že nepatria do skupiny liečiv, ktoré zvyšujú citlivosť pokožky na ultrafialové lúče. Tieto informácie nájdete na príbalovom letáku alebo vás na ne upozorní lekárnik. Zvýšená citlivosť vedie aj k vyššiemu riziku rozvoja rakoviny kože.
Letný režim, pôvodne z : 17.06.2016.
Čítať ďalší článok:
Päť ovocí bohatých na bielkoviny Zdieľať na Facebooku