InstagramFacebookYoutube
Výživa

Najlepšie a najhoršie jedlá pre spánok

27. septembra 2016
Najlepšie a najhoršie jedlá pre spánok
Niet človeka, ktorý by nechcel ľahnúť do postele a bez problémov zaspať. Nikto nemá rad večery, keď sa aj napriek snahe nedarí zaspať. Spôsobuje to, že sa ráno zobudíme nevyspatí. Ako teda napomôcť k dobrému spánku? Dá sa to aj stravou.

To, čo jete, ovplyvňuje aj váš spánok. Preto vám prinášam zoznam jedál, ktoré spánok podporujú a ktorým by ste sa mali pred spánkom vyhýbať, pretože sú „kamarátmi“ s nespavosťou.

Najlepšie jedlá pre spánok

Čerešne - čerešne a višne obsahujú melatonín, ktorý vám umožní ľahšie zaspať. Vedci tiež ukázali, že mierne vplýva aj na zlepšenie kvality a dĺžky spánku u dospelých osôb, ktoré trápila nespavosť.

Článok pokračuje pod reklamou


Mlieko - teplé mlieko alebo kakao pred spaním nie je len ľudovou poverou. Mlieko totiž obsahuje aminokyselinu tryptofan, ktorá stimuluje tvorbu serotonínu. Ten vám umožní ľahšie zaspať. Teplý nápoj vás pritom môže aj upokojiť.

Jazmínová ryža - jazmínová ryža má vysoký glykemický index a vedci sa nazdávajú, že práve vďaka tomu zvyšuje produkciu tryprofanu, ktorý vplýva na rýchlejšie zaspávanie.

Banány - banány obsahujú horčík a draslík, ktoré uvoľňujú svaly. Sacharidy v nich obsiahnuté spôsobia, že budete po ich konzumácii ospalí. Navyše, majú aj pozitívne účinky na vaše zdravie.

Morčacie mäso - nie všetky živočíšne zdroje bielkovín sú v tomto smere prospešné, no morčacie mäso áno, pretože obsahuje chemikáliu tryptofan, ktorá vám pomôže ľahko zaspať. Účinky však nie sú až také veľké pre ľudí s ťažšou chronickou nespavosťou.

Sladké zemiaky - sladké zemiaky obsahujú komplex sacharidov, ktorý sa priatelí s dobrým spánkom. Takisto v nich nájdete draslík, ktorý pomôže uvoľniť svaly. Bežné zemiaky majú tento efekt o čosi menší. Podobne pôsobí napríklad aj papaya.

Valeriánsky čaj - valeriánsky čaj podľa viacerých štúdií urýchľuje čas potrebný na zaspanie a zvyšuje kvalitu spánku. Dostupné sú aj valeriánske kvapky, ktoré možno pridať aj do iných nápojov. Pomôcť zaspať by vám však mohli aj iné čaje, ktoré neobsahujú stimulanty.

Najhoršie jedlá pre spánok

Cheeseburger so slaninou - veľký obsah tukov v tomto jedle garantuje, že budete mať problém zaspať. Tuky totiž v žalúdku stimulujú produkciu kyselín a môžu spôsobiť aj pálenie záhy. Toto jedlo vám neurobí nič dobré ani po zdravotnej stránke.

Víno - alkohol vo víne vás síce dokáže utlmiť, ale pretože sa vo vašom tele rýchlo metabolizuje, spôsobuje nočné prebúdzanie. Okrem toho znižuje kvalitu samotného spánku a zvyšuje pravdepodobnosť chrápania, ktoré nepoteší vášho partnera.

Káva a stimulanty - je zrejmé, prečo by ste nemali piť kávu pred spaním – obsahuje kofeín, ktorý funguje ako stimulant centrálneho nervového systému. Ako veľmi na vás bude vplývať, záleží od toho, ako často kávu pijete. Podobný účinok majú aj energetické a športové nápoje, i niektoré bežné sladené nápoje (kola).

Tmavá čokoláda - čokoláda, hlavne tmavá, obsahuje kofeín, o ktorého účinkoch na spánok sme už hovorili. Obsahuje však aj ďalší stimulant teobromín, ktorý podporuje vyššiu rýchlosť tepu a nespavosť.

Kari - vedci dokázali, že kari korenie sťažuje zaspávanie a spôsobuje, že v noci nezažijete dostatočne hlboký spánok. Koreniny navyše môžu spôsobiť pálenie záhy.

Kura - kuracie mäso, alebo aj iné zdroje bielkovín (s výnimkou morčacieho mäsa), sú večer nevhodné, pretože počas spánku je trávenie spomalené na polovicu, a tak sa bielkoviny trávia ešte pomalšie, čím sa telo namiesto spánku zameriava práve na proces trávenia.




Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist