InstagramFacebookYoutube
Tréning

Sedem krokov k regenerácii boľavých svalov po tréningu

26. septembra 2016
Sedem krokov k regenerácii boľavých svalov po tréningu
Intenzívne tréningy môžu viesť k akútnej svalovej bolesti. Ak sú svaly pretrénované, nefungujú optimálne. Preto je dôležitá regenerácia po cvičení. Ak svoje svaly zaťažujete intenzívne, musíte tiež vedieť, ako k regenerácii pristupovať.

1. Doplnky výživy
Urýchliť zotavovanie svalov po ťažkom tréningu umožnia najmä rozvetvené aminokyseliny BCAA, ktoré môžete pohodlne prijať z doplnku výživy. Športovci, ktorí ich užívajú, sa zregenerujú rýchlejšie a na tréningoch podávajú lepšie výkony ako tí, ktorí ich neužívajú. Po tréningu sa odporúča aj srvátkový proteín.

2. Strečing
Zlepšiť pružnosť a stav svojich svalov po tréningu pomôže aj toľko podceňovaný strečing. Pri posilňovaní sa svaly kontrakciami skracujú a úlohou strečingu je ich znova natiahnuť. Čím sú pružnejšie, tým menej času potrebujú na zotavenie. Strečing zmierňuje aj svalovú bolesť.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Strava
Do jednej hodiny po tréningu by ste mali niečo zjesť. Dôležité je prijať sacharidy pre energiu, no aj bielkoviny, ktoré pomôžu obnovovať poškodené svalové vlákna. Tuky sú tiež dôležité pre stav kĺbov.

4. Masáž penovým valcom
Momentálne je už rozšírená masáž penovým valcom, ktorá zohráva v regenerácii tiež dôležitú úlohu. Pomáha totiž zo svalov odstrániť zápalové tekutiny, ale tiež odstraňuje boľavé alebo tuhé miesta v unavených svaloch. Po každom tvrdom tréningu by ste jej mali venovať priestor a raz za mesiac absolvovať aj celkovú masáž odborníkom.

5. Ľahké kardio
Ľahký beh, bicyklovanie či plávanie dokážu vyplaviť zo svalov kyselinu mliečnu a urýchliť regeneráciu tým, že sa pri nich zvyšuje cirkulácia krvi. K svalom sa tak ľahšie dostane okysličená krv a potrebné živiny.

6. Relax
V priebehu týždňa by ste mali minimálne na jeden deň vypnúť. Každý deň je zase dodržovať určité zvyky, ktoré podporujú regeneráciu. Tým najdôležitejším je dostatok kvalitného spánku. Oddych je dôležitý na utlmenie kortizolu, čo je stresový hormón brzdiaci svalový rast, spaľovanie tukov i poriadnu regeneráciu.

7. Gély
Ak vás po cvičení trápi svalová bolesť, existujú voľno predajné gély s chladivým alebo hrejivým účinkom, ktoré dokážu bolesť utlmiť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist