InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Cvičenie má ďalší pozitívny vplyv na ženy

Autorka: Lucka  /   15. októbra 2016
Cvičenie má ďalší pozitívny vplyv na ženy
Cvičenie má pre ženy niekoľko pozitívnych účinkov. Napomáha k chudnutiu, spevňovaniu postavy, buduje silnejší imunitný systém, zlepšuje náladu a teraz tiež vedci zistili, že medzi jeho zdraviu prospešné účinky patrí aj boj proti rakovine, ktorá sa týka výhradne žien.

Rakovina krčka maternice je zákerným ochorením, ktoré je najčastejšou rakovinou u žien po rakovine prsníka. Vyskytuje sa najmä vo veku medzi 35. až 45. a 60. až 65. rokom života. Americkí vedci však prišli na to, že jej riziko sa dá znížiť jednou zmenou v životnom štýle.

Rakovinový inštitút Roswell Park priniesol v tomto roku závery svojho výskumu, ktoré hovoria o tom, že dokonca už len 30 minút cvičenia týždenne dokáže významne znížiť riziko tohto druhu rakoviny. Pasivita riziko, naopak, zväčšuje.

Článok pokračuje pod reklamou


Do štúdie bolo zahrnutých 128 žien, u ktorých bola rakovina krčka maternice diagnostikovaná, a 512 žien, u ktorých bolo podozrenie na ochorenie, ale nakoniec sa u nich rakovina nezistila. Za fyzickú pasivitu sa brala menšia frekvencia tréningov ako štyri mesačne.

Fyzická pasivita bola typická pre 31,3 % žien s rakovinou a 26,1 % žien v kontrolnej skupine. Rozdiel v riziku zostal prítomný aj vtedy, keď sa do úvahy zobrali aj faktory, ktoré mohli výsledky skresliť, ako fajčenie, pitie alkoholu, index telesnej hmotnosti či výskyt rakoviny v rodine.

Vedci nakoniec zistili, že ženy, ktoré sa nezapájali do žiadnej fyzickej aktivity, mali dva a pol-krát vyššiu pravdepodobnosť rozvoja rakoviny krčka maternice v porovnaní so ženami, ktoré sa cvičeniu venovali.

To pre verejnosť prináša len podčiarknutie toho, že nedostatok pohybu a cvičenia zvyšuje riziká vážnych ochorení. Cvičenie znižuje riziko rakoviny krčka maternice, ale má aj iné pozitívne účinky na naše zdravie, pre ktoré sa oplatí venovať mu pravidelne svoj čas a úsilie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist