InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Pozor na biele víno. Zvyšuje riziko rakoviny

15. januára 2017
Pozor na biele víno. Zvyšuje riziko rakoviny
Nová vedecká štúdia nepoteší milovníkov bieleho vína. Zistila totiž, že pravidelné pitie tohto druhu alkoholu je spojené s o niečo vyšším rizikom toho, že sa u ľudí vyvinie najnebezpečnejší druh rakoviny kože.

Alkohol je už dlho spájaný z niekoľkými odlišnými druhmi rakoviny a teraz štúdia Brownovej univerzity prišla na to, že spôsobuje aj nečakaný druh rakoviny – rakoviny kože. Závery boli zverejnené v Žurnále rakovinovej epidemiológie, výskumu a prevencie.

Výskum odhalil zaujímavú skutočnosť a síce to, že biele víno má o čosi vyšší vplyv na rozvoj kožného melanómu, ako červené víno, pivo či tvrdý alkohol. Pri každom druhu alkoholu však platilo, že riziko bolo najväčšie v oblastiach, ktoré bežne nie sú vystavené slnečnému žiareniu. A to bolo prekvapujúce.

Článok pokračuje pod reklamou


Niektorí vedci špekulovali nad tým, či alkohol nejakým spôsobom neznižuje ochranu pokožky pred slnečným žiarením napriek tomu, že samotný s pokožkou do kontaktu neprichádza.

Jedno z možných vysvetlení tvrdí, že určitá zložka alkoholu, acetyldehyd (etanál), môže poškodiť DNA a prechádza jeho obnove. Je to však len veľmi zovšeobecnená teória a s istotou sa nevie povedať, prečo je riziko v týchto oblastiach väčšie.

Autori štúdie analyzovali 210 252 subjektov, ktoré odhalili svoje zvyky týkajúce sa pitia alkoholu, miesto trvalého pobytu a zdravotnú históriu, vrátane spálenia pokožky a opaľovania. Počas nasledovného 18-ročného obdobia bol melanóm diagnostikovaný u 1374 ľuďoch.

Následná analýza zistila, že pravidelný príjem alkoholu zvyšoval riziko až o 14 %. Keď sa pozreli na druhy alkoholu, do popredia vystúpilo biele víno, ktoré zvyšovalo riziko o 13 %. Ostatné druhy alkoholu nemali štatisticky významný vplyv.

Niektorí vedci si to vysvetľujú tým, že víno má väčší obsah acetyldehydu ako iné formy alkoholu, pričom za lepšími výsledkami červeného vína stál väčší obsah antioxidantov, ktoré by riziko mohli znižovať.

A napriek tomu, že ostatné formy alkoholu v tejto konkrétnej štúdii nedopadli až tak zle, vedci pripomínajú, že vyšší príjem alkoholu je spojený s mnohými inými druhmi rakoviny.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist