InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Čo o vás hovorí farba moču a stolice?

20. januára 2017
Čo o vás hovorí farba moču a stolice?
Maličké deti majú radosť z toho, keď sa vykakajú do záchoda. Dospelí však pozornosť svojej stolici ani moču príliš nevenujú. Ide však o veľmi dobré odzrkadlenie toho, či sa s vaším zdravím niečo nedeje.

Najbližšie, keď pôjdete na záchod, pozrite sa na to, ako vyzerá to, čo z vás vyšlo ako odpad. Farba moču i stolice toho môže o vás prezradiť veľa.

Moč

Moč je produktom obličiek, ktoré vyfiltrujú celý objem krvi približne raz za päť minút. Ich najdôležitejšou úlohou je udržať rovnováhu medzi vodou a soľou v tele, čím pomáhajú regulovať tlak krvi. Precízne sa zbavujú správneho množstva každej z týchto látok, aby boli v rovnováhe. Zbavuje sa aj odpadových látok.

Článok pokračuje pod reklamou


Pre obličky je dôležité, aby ste mali dostatočný príjem vody. O tom, že jej nemajú dostatok, upozornia vaším močom. Jeho farba môže prezradiť aj iné veci, ako je nedostatok vody v tele. Pri pohľade na tabuľku zistite viac:

Stav moču Čo to znamená?
Spenený v moči je príliš veľa bielkovín
Svetložltý moč je úplne zdravý
Tmavožltý vaše telo nemá dostatok vody
Zelený zvyčajne ho spôsobujú modré farbivá v jedlách či nápojoch
Zakalený sprevádza ho časté močenie a pálive pocity - spôsobuje ho infekcia mechúra
Tmavohnedý spôsobuje ho žltačka a iné poruchy pečene
Červený v moči sa nachádza krv z obličkových kameňov, zápalu/infekcie mechúra alebo rakoviny

Stolica

Stolica obsahuje zvyšky z toho, čo tráviaci systém nevyužil po tom, čo absorboval všetky živiny z jedla. Tvoria ju aj baktérie, pozostatky vlákniny a aj voda. Ak nemáte stolicu pravidelne, práve voda sa začne znova vsakovať, čo spôsobí, že budete mať tvrdšiu stolicu a ťažšie z vás vyjde von.

Všetko, čo absorbujú črevá, prejde najskôr pečeňou, ktorá obsahuje prirodzené filtre a metabolizuje nebezpečné látky na neškodné. Sama sa dokáže regenerovať, no jej najväčším nepriateľom je alkohol.

Keď už vaša stolica skončí v záchode, jedným pohľadom môžete identifikovať jej farbu a zistiť, čo vám vaše telo hovorí. Opäť vám to prezradí prehľadná tabuľka:

Stav stolice Čo to znamená?
Hnedá ponorená ľubovoľný odtieň hnedej je zdravý
Hnedá plávajúca stolica má v sebe veľa tukov, takže jete viac tukov, ako telo dokáže pracovať
Hnedá s čiernymi škrvnami naznačuje krvácanie v hornej časti tráviaceho systému, ale je možné ju pozorovať aj pri užívaní určitých doplnkov výživy (železo) či liekov
Zelená stolica je normálna a jej sfarbenie spôsobuje príliš veľa zelenej listovej zeleniny v strave
Biela až ílovitá naznačuje prítomnosť žlčových kameňov, nádoru na pankrease alebo žlčovode
Červená alebo krvavá ukazuje krvácanie v spodnej časti tráviaceho systému, no podobné zafarbenie dokáže spôsobiť aj príliš veľa skonzumovanej cvikly
zdroj: fix.com


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist