InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Koľko kalórií prijmete navyše, keď sa nevyspíte?

26. februára 2017
Koľko kalórií prijmete navyše, keď sa nevyspíte?
Určite ste si už všimli, že čím menej spíte, tým ste cez deň hladnejší. Vedci potvrdili, že je to skutočne tak. Možno vás však prekvapí, koľko kalórií navyše prijmete, keď nebudete spávať dostatočne dlho.

Nedávno štúdia uverejnená v Európskom žurnále klinickej výživy skúmala, koľko kalórii navyše príjme človek, ktorý je unavený a nevyspatý. jej závery potvrdili to, čo sa v ostatných rokoch začalo presadzovať – spánok je tretím pilierom kontroly hmotnosti po výžive a cvičení.

Predchádzajúce štúdie už ukázali, že nedostatočný spánok je spojený s obezitou a cukrovkou druhého typu. Vedci sa však ešte nepokúsili zistiť, aký má kalorický efekt. Až doteraz.

Článok pokračuje pod reklamou


Vedci si zhromaždili výsledky z 11 predošlých štúdií, ktorých subjektmi boli ľudia, ktorí síce spali, ale nie dostatočne dlho. Sledovali zaznamenané kalórie u 172 ľudí vo veku 18 až 50 rokov, ktorí boli oboch pohlaví a rôznych váh (normálna, nadváha, obezita). Spali len tri a pol až päť a pol hodiny. Všetky štúdie mali aj kontrolné skupiny, z ktorých subjekty spali sedem až 12 hodín za noc.

Výsledkom bolo, že ľudia s nedostatočne dlhým spánkom skonzumovali denne v priemere o 385 kalórií viac, ako vyspatí ľudia. Obrazne teda zjedli o štyri a pol krajca chleba viac, ako by zjedli, ak by mali kvalitnejší spánok.

Vedci tiež zistili, že nevyspatí ľudia mali tendenciu jesť viac tučných jedál a menej bielkovinových. Príjem sacharidov zostal približne rovnaký.

Predošlé štúdie zistili, že nedostatok spánku umožňuje niektorým hormónom stimulovať pocit hladu. Mnoho ľudí si myslí, že čím sú dlhšie hore, tým viac kalórií spália. Z výskumov však vyplnilo, že to nie je pravda. Je to skôr ďalší dôvod na to, aby ste išli spať skôr a dopriali si viac hodín nepretržitého spánku. Optimálne sedem a pol hodiny.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist