Mnoho moderných výživových rád odporúča konzumovať vysoký objem bielkovín, aby sa pomohlo kontrolovať hmotnosť, chudnúť alebo obmedzovať stratu svaloviny, ktorá súvisí so starnutím. Najčastejším zdrojom bielkovín pritom bývajú mäsové produkty.
Až do nedávna sa nevedelo veľa o tom, ako si budú počínať rastlinné zdroje bielkovín v porovnaní so živočíšnymi, pokiaľ ide o pocit nasýtenia. Dánski vedci však zistili, aký vplyv majú strukoviny na kontrolu hmotnosti, ktorá so sýtosťou úzko súvisí.
Výsledky štúdie ukázali, že bielkovinové jedlá založená na obsahu fazule a hrachu zvyšovali sýtosť u účastníkov experimentu viac, ako bielkovinové jedlá založené na teľacom a bravčovom mäse.
Do výskumu bolo zapojených 43 mladých mužov, ktorým sa podávali tri odlišné jedlá, u ktorých sa líšil zdroj bielkovín. Muži, ktorí konzumovali strukoviny, prijali nasledujúci deň až o 12 % menej kalórií oproti stavu, kedy konzumovali mäsité jedlá.
Vedci si to vysvetľujú tým, že strukoviny obsahujú výrazne viac vlákniny ako mäso, čo pravdepodobne vplývalo na pocit nasýtenia najviac.
Výskumníci však urobili ešte jeden zaujímavý test. Vďaka nemu demonštrovali, že na bielkoviny chudobnejšie jedlo zložené z fazule a hrachu, bolo sýtejšie, ako na bielkoviny bohatšie jedlo z teľacieho a bravčového mäsa. Popreli tým tvrdenie, že na nasýtenie je nevyhnutné prijať veľa bielkovín.
„Naznačuje to, že môžete jesť na vlákninu bohaté jedlo, ktoré má menej bielkovín a dosiahnete rovnaký pocit nasýtenia. Vyzerá to tak, že jedlá založené na fazuli a hrachu môžu slúžiť ako dlhodobý základ pre chudnutie,“ povedala profesorka Anne Rabenová pre stránku školy.
Čítať ďalší článok:
Chcete mať ruky ako Vin Diesel? Skúste tento tréning Zdieľať na Facebooku