InstagramFacebookYoutube
Suplementy

L-karnitín ako spaľovač tukov. Funguje?

10. mája 2017
L-karnitín ako spaľovač tukov. Funguje?
Mnoho ľudí si ho kupuje s nádejou, že im pomôže zhodiť nadbytočné kilogramy. Veľa z nich potom tento doplnok výživy kritizuje. L-karnitín je jeden z najrozporuplnejších suplementov na trhu. Funguje alebo sú jeho účinky len mýtus?

V prvom rade je potrebné podotknúť, že L-karnitín je látka, ktorá je telu prirodzená. Ide o neesenciálnu aminokyselinu, ktorá sa nachádza, podobne ako kreatín, v tele prirodzene.

Medzi jeho funkcie patrí aj to, že buď voľné mastné kyseliny sťahuje z krvného obehu alebo pomáha uvoľňovať tukové zásoby v metabolicky aktívnych bunkách. Ak by sme ho v tele nemali, mastné kyseliny by sa v tele voľne potulovali alebo by sa premenili na tuk.

Článok pokračuje pod reklamou


Zdraví ľudia majú dostatok L-karnitínu, ale existujú prípady, kedy niektorým ľuďom chýba. Prevažne je to u ľudí so striktnou diétou, ktorá nezahŕňa mäso. Práve to je jeho najlepším zdrojom. Do takejto skupiny patria aj vegáni.

Ak teda nemáte dostatok L-karnitínu, potom vám pomôže jeho doplnenie doplnkom výživy. Vtedy má význam ho užívať. Mnoho ľudí ho však kupuje najmä pre podporovanie spaľovania tukov. Ak ste zdraví, potom tento doplnok nepotrebujete kupovať.

Prečo? Výskumy ukázali, že ak máte dostatok L-karnitínu, čo je prípad väčšiny ľudí, potom nemá významné účinky na spaľovanie tukov. Sám o sebe.

V minulosti sa však ukázalo, že v kombinácií s inými látkami by mohol byť efektívny. Napríklad v kombinácii s sibutramínom, ktorý je už na trhu nedostupný, zvyšoval efektivitu chudnutia. Podobné to bolo aj v kombinácii s orlistatom (Alli).

Funguje teda napokon L-karnitín ako spaľovač tukov? Mohol by, ale nie významne a je to závislé na množstve faktorov. Ak vás stále jeho kúpa láka, môžete mu dať šancu a uvidíte sami. Nie je veľmi drahý a má iné pozitívne účinky, vrátane podpory kardiovaskulárneho zdravia. Za efektívny spaľovač ho však brať nemôžeme.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist