InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Štyri prospešné účinky glutamínu, o ktorých by ste mali vedieť

24. mája 2017
Štyri prospešné účinky glutamínu, o ktorých by ste mali vedieť
Glutamín je pomerne populárny doplnok výživy medzi ľuďmi, ktorí sa pravidelne venujú posilňovaniu. Pomáha totiž budovať svaly a spaľovať tuky. Existujú však aj ďalšie dva prospešné účinky, ktoré prospejú aj ľuďom mimo posilňovne.

Glutamín, alebo inak L-Glutamín, je jedna z 20 aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje, aby fungovalo optimálne. Telo si ho prirodzene vytvára samé, ale dokáže oň prísť a dokonca jeho produkciu pozastaviť, ak vás trápi chronická alebo vážnejšia choroba.

Medzi najväčšie výhody doplnku výživy patria tieto štyri:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Glutamín podporuje kulturistické ciele
Prijímaním doplnku výživy s dostatkom glutamínu urýchlite zotavovanie svalov po tréningu. Podľa výskumov má antikatabolické účinky, teda bráni rozkladu svalov. Súčasne tak podporuje aj budovanie nových. Preto sa odporúča užívať po každom tréningu.

2. Glutamín vplýva na fyzickú výkonnosť športovcov
Z účinkov glutamínu sa nemusia tešiť len nadšenci kulturistiky, ale prospeje aj športovcom z rôznych odvetví. Výskumníci zistili, že u vytrvalostných bežcov suplementácia touto látkou obmedzovala produkciu stresových hormónov a tým znižovala riziko pretrénovania. Udržovali si zároveň dlhšie vyššiu výkonnosť.

3. Glutamín podporuje spaľovanie tukov
Suplementácia glutamínom podporuje spaľovanie tukov stimuláciou vylučovania rastových hormónov. Štúdie ukázali, že glutamín dokáže zvýšiť hladinu rastového hormónu o takmer 400 %. To vedie aj k zrýchleniu metabolizmu a po intenzívnom tréningu naťahuje obdobie, počas ktorého sa pália tuky v rýchlejšom tempe.

4. Glutamín zlepšuje imunitu človeka
Glutamín má prospešné účinky aj na zdravie človeka. Konkrétne zohráva úlohu pri posilňovaní imunitného systému. Keď ochoriete, dôjde k následnej redukcii produkcie glutamínu, čo vedie aj k zníženiu koncentrácie tejto látky v svaloch. A keďže glutamín je dôležitým palivom imunitného systému, jeho nižšej hladine by sme sa mali vyvarovať pomocou doplnku výživy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist