InstagramFacebookYoutube
Výživa

Stravovací denník – aké má výhody a čo vám ho vylepší?

23. mája 2017
Stravovací denník – aké má výhody a čo vám ho vylepší?
Možno už máte tréningový denník alebo dokonca využívate aj ten stravovací. Aj v tom prípade bude pre vás tento článok užitočný, pretože okrem dôvodov, prečo by ste ho mali viesť, prinášame aj pár tipov, ako si ho vylepšiť. Ak ho ešte nevyužívate, možno po prečítaní článku začnete.

Áno, potrebujete minúty navyše, aby ste si niečo zapísali, ale táto snaha za to stojí. Výživový denník je totiž osvedčeným pomocníkom nie len pri chudnutí, ale aj pri budovaní svalov. Dokonca jedna vedecká štúdia zistila, že ľudia, ktorí ho využívali, schudli dvakrát rýchlejšie ako tí, ktorí nie. Až dvakrát!

Prečo by ste mali využívať stravovací denník?

1. Uvedomíte si, ako v skutočnosti jete - je ľahké ospravedlniť si pár nezdravých jedál tým, že zvyšok tvorili zdravé jedlá. Niekedy majú nesprávne rozhodnutia vo výžive horšie následky, ako by ste si mysleli. Denník vám to pomôže ukázať.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zistite, kde má vaša výživa medzery - viete bez denníka s určitosťou povedať, že prijímate dostatok bielkovín, vody a neprevyšujete hranicu kalorického príjmu? Zapisovaním zistíte, kde robíte chyby a kde sa môžete zlepšiť. To len tak odhadom korektne nedokážete. Ak sa vám nedarí plniť svoje ciele, vedzte, že problém bude v tom, že dostatočne nemonitorujete svoju stravu.

3. Dá vám priestor - váš denník je akoby racionálnym hlasom, ktorý stojí proti tomu vášmu iracionálnemu, ktorý sa prejavuje túžbou po nevhodných jedlách. Dá vám priestor premyslieť si, či skutočne stojí za to dať si večer pri televízii balík čipsov.

4. Prepojí výživu s výkonnosťou - výživa zohráva dôležitú úlohu v tom, aké výkony budete podávať na tréningu. Výživový denník vám pomáha vyskladať si stravovanie tak, aby ste získali pred cvičením dostatok energie zo správnych druhov potravín.

Ako si ho ešte môžete vylepšiť?

1. Napíšte si vedľa každého jedla dôvod, prečo ho jete - možno je to zvláštne, ale uvedomte si, že nie vždy jete jedlo preto, že ste hladní. Niekedy je to preto, že sa nudíte, že ste v strese alebo neodoláte pokušeniu. Keď si budete písať skutočný dôvod toho, prečo ste daný pokrm jedli, lepšie pochopíte svoje zlé návyky a ľahšie s nimi zatočíte.

2. Napíšte si, kde jedlo konzumujete - z podobného hľadiska je tiež dobré si zapisovať, kde jete. Tak zistíte, kde na vás striehne najväčšie „nebezpečenstvo“. Možno zistíte, že najviac kalórií prijímate v jedálni v práci či v škole.

3. Zabudnite na ďalšie detaily - mohlo by vás lákať zapisovať si do denníka všetky možné podrobnosti o jedle, ale mali by ste sa držať základov – veľkosti porcie, množstva kalórií a makroživín. Ide len o to, aby ste mali prehľad o jedle. Nemusíte si to komplikovať.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist