InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Zdriemnite si a tešte sa z týchto pozitívnych účinkov

08. septembra 2017
Zdriemnite si a tešte sa z týchto pozitívnych účinkov
Kedy naposledy ste si popoludní zdriemli? Niekto to považuje za stratu času, no ak nezískate sedem až deväť hodín kvalitného hlbokého spánku, krátke zdriemnutie vám môže pomôcť. Prináša hneď niekoľko prospešných účinkov.

Vedecké štúdie už priniesli množstvo dôkazov o tom, že popoludňajšie zdriemnutie môže byť pre človeka pozitívne. Oči pritom potrebujete zavrieť len na niekoľko minút, aby ste čerpali napríklad aj tieto výhody:

1. Viac energie
Ľudia sa snažia dodať si energiu šálkou kávy. Popoludní už nemáme toľko energie, ale prirodzenou cestou, ako si ju zvýšiť, je pochopiteľne krátkym ľahkým spánkom. Ak si zdriemnete, budete sa cítiť energickejšie. Podľa vedcov tomu pritom stačí venovať len 10-15 minút. Tu je však na mieste varovanie – ak budete driemať dlhší čas, môžete naopak pociťovať zvýšenú únavu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Menej stresu
Výskumy ukázali, že zdriemnutie znižuje krvný tlak, tep srdca i hladinu stresového hormónu kortizolu. Vďaka tomu budete uvoľnenejší a ak sa snažíte budovať svaly alebo chudnúť, vďaka nižšej hladinu tohto hormónu, budú tieto procesy prebiehať efektívnejšie. A tu je veľký rozdiel oproti „dobíjaniu bateriek“ kávou. Tá totiž hladinu kortizolu zvyšuje.

3. Podpora chudnutia
Chudnutie je podporené nie len nižšou hladinou kortizolu. Ak si zdriemnete na 15 až 20 minút, podľa vedcov sa dostanú hormóny grelín a leptín do rovnováhy, ktorá bude viesť k tomu, že vám nebude toľko chutiť jesť. To je už teda druhý spôsob, akým kratučký spánok podporí chudnutie či udržiavanie zdravej hmotnosti.

4. Podpora fyzického i duševného zdravia
Ak pravidelne nespíte sedem až osem hodín za noc, vyberá si to svoju zbraň na vašom zdraví. Našťastie, je možné to vykompenzovať, keď si zdriemnete na 15 až 20 minút. Vášmu mozgu pritom pomôže nadobudnúť koncentráciu a zlepšiť pamäť už päť až šesť minút.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist