InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Posilnite si mentálne zdravie vďaka týmto tipom

01. decembra 2017
Posilnite si mentálne zdravie vďaka týmto tipom
Tak, ako by sme mali každodenne robiť veci, ktoré prospievajú nášmu srdcu, pokožke a iným orgánom, tak by sme mali venovať pozornosť aj nášmu mozgu a mentálnej stránke bytia.

V tomto článku vám prinášame pár tipov, ktoré vám pomôžu posilňovať a udržiavať v dobrom stave práve mentálne zdravie. Čo teda máte robiť?

1. Jedzte viac bielkovín
Zdravý mozog závisí od priebežnej tvorby neurotransmiterov. A ich základnými stavebnými blokmi sú aminokyseliny pochádzajúce z bielkovín. Podľa expertov by mala naša strava obsahovať asi 20-25 % bielkovín. Kvalitnými zdrojmi sú mäso, vajcia, mlieko či strukoviny.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Jedzte viac zdravých tukov
Pre zdravie mozgu je dôležité prijímať zdravé omega-3 mastné kyseliny. Ich dobrými zdrojmi sú losos, sardinky, ančovičky, organické mäso a vajcia, ľanové semená, vlašské orechy a aj doplnky výživy.

3. Prijímajte dostatok vitamínov B a C
Stres spôsobuje vyplavovanie hormónu kortizolu, ktorý oslabuje neurotransmiteri. Tie si môžete chrániť tým, že budete prijímať dostatok vitamínov C a B. Zo skupiny B je najdôležitejší v tomto smere niacín (B3). Tieto druhy vitamínov spoločnými silami regulujú a chránia neurotransmiteri.

4. Vyhýbajte sa jednoduchým cukrom
Mozog potrebuje glukózu a krv mu ju prinesie. Toto zásobovanie však musí byť pomalé a priebežné, bez výrazných zostupov a pádov, ktoré spôsobujú jednoduché cukry v nezdravých jedlách. Mali by ste preto uprednostňovať komplexné sacharidy zo zeleniny, celozrnných produktov a mnohých druhov ovocia.

5. Nájdite si zmysel pre svoje život
Nájdite si nejaký vyšší zmysel, v ktorý budete veriť. Tým si vytvoríte perspektívu, že život stojí za žitie a že v ňom nie ste sami. Pre niekoho to môže byť rodina, pre iného práca. Ak tento zmysel budete mať, nebudete sa cítiť v živote stratení.

6. Spájajte sa s ostatnými bytosťami
Ľudia potrebujú kontakt s inými ľuďmi a presne ten by ste mali vyhľadávať. Nemali by ste byť izolovaní od ostatných. Takisto pomáha kontakt so zvieratami či prírodou samou o sebe – preto napríklad mentálne prospievajú ľuďom aj prechádzky v lese. Znižuje to riziko depresie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist