InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Ochrana pred Alzheimerovou chorobou? Tieto zvyky vám pomôžu

02. februára 2018
Ochrana pred Alzheimerovou chorobou? Tieto zvyky vám pomôžu
Alzheimerova choroba je jednou z popredných príčin predčasného úmrtia a sťažuje život miliónom ľudí po celom svete. Medzi rokmi 2000 a 2014 zaznamenala vysoký nárast, no ak sa jej obávate, máme pre vás aj dobrú správu – dá sa jej riziko znížiť.

Ak by ste si osvojili len jeden zdravý zvyk, urobili by ste veľa v prevencii. My vám však prinášame rovno päť zvykov podporených odborníkom, doktorom Garym Smallom, ktoré vám riziko Alzheimerovej choroby dosť významne znížia:

1. Prechádzajte sa
Pre celkové zdravie, fyzické i psychické, je dôležité pravidelné cvičenie. Pri ňom sa totiž nezapájajú do činnosti len nohy či ruky, ale aj mozog. Denná fyzická aktivita zlepšuje kognitívne funkcie a tým pádom znižuje riziko Alzheimera. Postačí sa pritom venovať hodinu denne rýchlej chôdzi. Prospeje aj zvyk uprednostňovať viac vlastné kroky ako auto či výťah.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Starajte sa o svoje vzťahy
Lepší sociálny život vám nie len obohatí žitie pestrými skúsenosťami a činnosťami, ale pomôže aj mentálnemu zdraviu. Výskumy dokazujú, že ľudia s fungujúcimi vzťahmi a širokou sieťou priateľov majú až o 70 % nižšie riziko kognitívnych porúch.

3. Nakŕmte svoj mozog
Zdravá vyvážená strava urobí veľa aj pre mozog. Majte pod kontrolou svoje porcie a vyhýbajte sa nezdravým pokrmom. U obéznych ľudí je riziko podstatne väčšie. Ako vhodná alternatíva je stredomorská diéta, ktorá je bohatá na ovocie, zeleninu a ryby. Podľa jednej štúdie už len 2 porcie zeleniny denne, dve porcie bobuľovitého ovocia týždenne a jedna ryba týždenne znížili riziko Alzheimerovej choroby.

4. Doprajte si relax
Stres je v modernom živote bežným rizikovým faktorom, a preto je ešte dôležitejšie venovať určitý čas dňa oddychu. Na upokojenie a teda aj zníženie rizika, pomôže krátka každodenná meditácia. Ak vám nevyhovuje, alternatívou môže byť tai chi, deň v kúpeľoch alebo prechádzka s priateľom.

5. Skúste doplnky výživy
Riziko Alzheimerovej choroby môžu znížiť aj multivitamíny vo forme suplementov alebo rybací olej bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktorý je prospešný pre kognitívne funkcie. Čím sme starší, tým horšie absorbujeme živiny, ktoré potrebujeme. Doplnky výživy sú v tomto smere nápomocné.

Zdroj: msn


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist