InstagramFacebookYoutube
Výživa

Jedlá, vďaka ktorým starnete rýchlejšie

27. februára 2018
Jedlá, vďaka ktorým starnete rýchlejšie
Tréningy vás udržia v dobrej kondícii, ale starnutie nedokážu zastaviť ani oni. To, v akom tempe budete starnúť, ovplyvňuje genetika a iné faktory, ktoré nemôžete ovplyvniť, ale aj faktory, ktoré áno – životný štýl a strava. A práve na tú sa dnes zameriame.

To, čo jete, sa významne podieľa na tom, ako sa budete cítiť a akým tempom budete starnúť. Ak chcete vydržať čo najdlhšie vitálni, mali by ste obmedzovať nasledujúce jedlá, ktoré starnutie urýchľujú:

1. Polotovary - keď nemáte čas, je to pohodlné riešenie – vytiahnete z mrazničky, hodíte do trúby alebo mikrovlnky a hotovo. Zvyčajne však obsahujú veľa sodíka, ktorý prispieva k tomu, že na pohľad pôsobíte staršie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Jedlá s vysokým obsah soli - jedlá s vysokým obsahom sodíka pomáhajú udržovať v tele vodu, ale to tiež spôsobuje, že vyzeráte napuchnuto a unavene. Navyše, podporujú dehydratáciu a podľa niekoľkých štúdií poškodzujú DNA, skracujú teloméry a urýchľujú starnutie.

3. Vysmážané jedlá - priveľmi vysmážané a fritované jedlá podporujú formovanie voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky v ľudskom tele. Takisto sa treba vyhýbať smaženým jedlám z fast foodov, ktoré využívajú tie najškodlivejšie oleje.

4. Margarín - zlou stránkou margarínu sú trans tuky, ktoré okrem iného vysušujú pokožku a urýchľujú tvorbu vrások.

5. Šunka, slanina, saláma, klobása - konzervanty použité v spracovaných mäsách pomáhajú tvoriť voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky ľudského tela, DNA a dokonca sú jednou z príčin rakoviny.

6. Trans tuky - okrem toho, že spôsobujú priberanie, sú zlé aj pre bunky vášho tela. Dokonca uľahčujú UV žiareniu napáchať škody na vašej pokožke.

7. Príliš prepečené mäso - natoľko prepečené mäso, že je skoro až čierne, podporuje zápalové procesy vo vnútri tela. Znižuje hladinu kolagénu, a tak urýchľuje aj starnutie vonkajšie.

8. Salámová pizza - nitráty a iné zložky v saláme podporujú zápaly v tele, nasýtený tuk urýchľuje starnutie srdca a cesto obsahuje soľ a cukor, ktoré sa tiež podpíšu pod vaše starnutie.

9. Zemiakové lupienky - pravidelná konzumácia chipsov urýchľuje proces starnutie značne. Trans mastné kyseliny stimulujú prozápalový cytokín interleukín 6, ktorý je spojený so starnutím. Oleje, ktorých sú lupienky nasiaknuté, bránia respirácii buniek a oslabujú imunitný systém.

10. Pečené dobroty - sú bohaté na cukor a tuk, ktoré vedú k priberaniu, slabému dentálnemu zdraviu, zápalom. To všetko urýchľuje proces starnutia.

11. Kukuričný sirup - obsahuje veľa fruktózy, ktorá je zlou voľbou pre vašu pokožku i celkové zdravie. Kukuričný sirup sa veľmi často používa v spracovaných potravinách, preto si naň treba dávať pozor.

12. Cukor a agáve - cukor je škodlivý pre telo vo všeobecnosti. Spôsobuje zápaly, poškodzuje kolagén, narúša hladinu energie. Sirup z agáva môže byť o čosi lepšou alternatívou cukru, ale stále je plný fruktózy, ktorá sa mení v tele na tuky a negatívne vplýva na kolagén.

13. Cukrovinky - cukríky sú vlastne len cukor doplnený prevažne o umelé farbivá a dochucovadla. Negatívne však vplývajú aj na vzhľad a stav zubov.

14. Sacharidy s vysokým glykemickým indexom - pečivo, praclíky, biele cestoviny, cereálie podporujú starnutie pokožky.

15. Alkohol a sladené nápoje - treba si dávať pozor aj na nápoje. Alkoholické neprospievajú bunkám v tele, dehydratujú a spôsobujú vrásky, sladené narúšajú kolagén v pokožke, čo tiež neprospeje vášmu vzhľadu.

16. Energetické nápoje - obsahujú veľa cukrov a sú veľmi kyslé, čo vedie k poškodzovaniu zubov. Kofeín a sodík podporujú dehydratáciu, ktorá neprospieva pokožke.

17. Flambované ovocie - ak sa nad tým zamyslíte, tak spoznáte dôvod, prečo je v tomto zozname aj flambované ovocie – alkohol. Ovocie si ho vie uchovávať až v 75% miere.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist