Mnoho ľudí si myslí, že za kazmi je cukor. Skutočným vinníkom sú však kyseliny. Tie vylučujú aj baktérie, ktoré máte v ústach a ktoré sa živia cukrom. Nakoniec sú teda pre vaše zuby horšie ako cukríky aj tieto jedlá a nápoje:
1. Slané rybky - toto malé sladko-slané pečivo miluje veľa ľudí a tí si už určite niekedy všimli, že sa ľahko lepí na zuby a jazyk. Vďaka tomu môžu baktérie pôsobiť na zuby dlhšie, ako pri cukríkoch.
2. Slané tyčinky či krekry - ide o vysoko spracované sacharidy, ktoré obsahujú ingrediencie zvyšujú nie len glykemický index, ale aj kazovosť zubov. Často pritom zostávajú v medzizubnom priestore.
3. Grapefruit - grapefruit je veľmi kyslé ovocie. Jeho kyselina poškodzuje zubnú sklovinu vo veľmi rýchlom tempe. Preto by ste si mali po tomto ovocí minimálne prepláchnuť ústa.
4. Sušené ovocie - obsahuje cukor vo veľmi koncentrovanom množstve, správa sa v ústach ako lepkavý karamel a umožňuje baktériám dlhšie hodovať na cukre a vylučovať na zuby kyselinu.
5. Cukríky proti kašľu - horšie ako samotné cukríky sú cukríky proti kašľu, ktoré v ústach zostávajú dlhšie a keďže sú vyrobené tiež z cukru, dlhšie aj vystavujú zuby riziku.
6. Káva - pri káve väčšine ľudí napadne najmä zafarbenie zubov. Okrem neho však káva obsahuje kyselinu taninovú, ktorá poškodzuje zubnú sklovinu a zvyšuje riziko zubného kazu. Čím dlhšie kávu pijete, tým horšie.
7. Diétne nápoje - neobsahujú síce toľko cukrov ako bežné sladené nápoje, no väčšinou obsahujú viac kyseliny fosforečnej, ktorá neprospieva sklovine vašich zubov.
8. Ľadový čaj vo fľaši - populárne ľadové čaje majú pH okolo 2,97, čo je porovnateľné s kyslosťou octu. Hladinu pH si môžete zmerať vo všetkom, čo jete a pijete testovacími prúžkami. Ideálne je, ak sa čo najviac priblížite k ph 7,00.
Čítať ďalší článok:
Minimalistický tréning, ktorý bude pre vás výzvou Zdieľať na Facebooku