Je dôležité pochopiť, prečo si väčšina ľudí myslí, že konzumácia jedál, ktoré obsahujú malo tukov, je jedným z najlepších spôsobov, ako podporiť proces chudnutia. Je tiež dôležité vedieť, ako nízkotučné alebo odtučnené jedlá bránia chudnutiu a podporujú ukladanie tukov.
Tieto druhy jedál sa vo veľkom začali propagovať v strede 80. rokov minulého storočia po tom, čo sa začalo hovoriť, že za priberaním stoja tuky v jedlách. Túto teóriu neskôr vedci popreli, no tieto potraviny sa pre čoraz lepší marketing stali ešte populárnejšie ako kedykoľvek predtým.
Nanešťastie, takýmto spôsobom sa celosvetová epidémia nadváhy a obezity len podporila. Ľudia navyše začali byť frustrovaní a čudovali sa, že nechudnú. Okrem psychických problémov však prichádzali aj fyzické, ktoré súviseli s nízkym príjmom tukov.
Sú dva základné dôvody, prečo nízkotučné jedlá podporujú priberanie
Je niekoľko dôvodov, prečo namiesto chudnutia budete pri konzumácií nízkotučných jedál priberať. Dva z nich dominujú:1. Výrobcovia v nízkotučných jedlách zvyšujú obsah cukrov
Keď dochádza k odstráneniu tukov z jedla, utrpí tým chuť a konzistencia samotného pokrmu. To sa odzrkadlí na nízkom predaji. Producenti to však nechcú, a tak jedlá obohacujú o rôzne druhy cukrov, ktoré zlepšujú chuť, ale zvyšujú aj kalorickú hodnotu jedla.
2. Nízkotučné jedlá majú vyšší glykemický index
Vďaka uberaniu tukov a pridávaniu cukrov sa zvyšuje aj glykemický index potraviny. Čím je vyšší, tým väčší vplyv má na úroveň krvného cukru a hladinu inzulínu. Tie chcete mať pri chudnutí stabilné, pretože ich dramatické výkyvy spôsobujú aj výkyvy energie a podporujú chuť do jedla.
Aj v súčasnosti veľa ľudí verí, že nízkotučné jedlá sú odpoveďou na ich trápenie s chudnutím. Treba si však uvedomiť, že telo potrebuje všetky tri makroživiny – bielkoviny, sacharidy a tuky, aby fungovalo správne a teda optimálne aj spaľovalo tuky.
Čítať ďalší článok:
Tréning, ktorým zničíte ramená a podporíte ich ďalší rast Zdieľať na Facebooku