InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Skvelý cvik na brucho, ktorý by mala vyskúšať každá žena

Autorka: Lucka  /   23. júna 2018
Skvelý cvik na brucho, ktorý by mala vyskúšať každá žena
Nemusíte sa venovať gymnastike, ale mohli by ste sa v tomto atraktívnom športe inšpirovať pri svojej snahe vybudovať ploché a silné bruško. Predstavujeme vám málo využívaný cvik, ktorý skvelým spôsobom precvičí brušné svaly.

Týmto skvelým cvikom je tzv. L-sed. V športe i vo svete fitness je známy ako jeden z najťažších cvikov zameraných na brucho. Nemusíte sa však báť. Táto variácia je vhodná aj pre bežné cvičenkine a s trochou trpezlivosti a úprav by ich mohli zvládnuť aj začiatočníčky.

Tradičný variant spočíva v tom, že celé telo držíte nad zemou vystretými rukami tak, že sú dolné končatiny v prednožení a v bedrách zvierajú 90-stupňový uhol. Už tá predstava jasne hovorí o tom, že ide o náročný cvik vhodný pre pokročilých cvičencov, ktorí musia dosiahnuť dostatočnú silu v rukách a strede tela a zároveň byť dostatočne pružní v hamstringoch.

Článok pokračuje pod reklamou




Naša alternatíva bude podobná s tým rozdielom, že sa pätami nôh budete dotýkať podložky.

Posaďte sa na podložku, vystrite nohy pred seba, dajte si ich k sebe. Ruky umiestnite hneď vedľa bedier na podložku dlaňami, pričom prsty ukazujú vpred. Následne vydýchnite a zdvihnite sa pevným zatlačením rúk do zeme. Nad ňu zdvihnite zadok, päty nechajte v kontakte s podlahou a vydržte 10 sekúnd. Dajte sa dole, zopakujte to ešte 2-3 krát a potom si dajte pauzu na 30 až 60 sekúnd.

Stále sa vám zdá táto alternatíva ťažká? Potom sa dá ešte o niečo zjednodušiť. Najľahšie je robiť tento cvik v plytkom bazéne, v ktorom vás nadľahčuje voda. Inak si ho uľahčíte tak, že si sadnete medzi dve vyvýšené plochy (môžu to by paralety či vyššie step mostíky), na ktoré dáte svoje ruky. Tým, že bude väčší uhol medzi nohami a trupom, tým bude cvik ľahší.

Cvik sa dá aj skomplikovať tak, aby ste stále ešte nevykonávali jeho tradičnú gymnastickú a náročnú podobu, ku ktorej sa časom môžete dopracovať, resp. ku ktorej by ste sa mali chcieť postupne dopracovať. V tomto prípade vykonávate všetko tak, ako sme písali vyššie – zdvihnete sa od podložky, päty sú v kontakte so zemou, no nohy posuňte trochu dozadu, aby bol uhol medzi nohami a trupom menší ako 90 stupňov. Hlava nebude nad bedrami ale skoro nad kolenami.

Keď sa postupne prepracujete až k tradičnému vykonávaniu L-sedu, potom tu máte stále priestor na zlepšovanie svojej výkonnosti. Namiesto 10 sekúnd budete v pozícii dlhšie a dlhšie, potenciálne až 30 sekúnd, čo je skvelý výkon. A keď už sa vám to bude zdať ľahké, môžete urobiť supersérie s tradičnou doskou. L-sedu sa budete venovať napríklad 10 sekúnd a následne prejdete rovno na dosku, ktorú budete vykonávať 30 sekúnd.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist