InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sedem jedál, ktoré zvýšia kolagén vo vašom tele

18. septembra 2018
Sedem jedál, ktoré zvýšia kolagén vo vašom tele
Nepotrebujete doplnky výživy na to, aby ste si v tele podporili kolagén. Existuje niekoľko jedál, ktoré vo veľkej miere prospievajú jeho produkcii a udržiavajú pokožku, kĺby a vlasy zdravšie.

Naše telo si vie kolagén vytvoriť prirodzene, no čím sme starší, tým je tento proces menej efektívny. To sa prejavuje aj horším stavom pokožky, vlasov a kĺbov. Suplementy sú propagovanou cestou k zlepšeniu ich stavov, no stále je tým najlepším strava. A najmä týchto sedem jedál:

1. Červená paprika - obsahuje veľa vitamínu C, ktorý je potrebný pre dostatočne množstvo kolagénu v tele. Podporuje jeho syntézu a tá bez jeho prítomnosti nie je efektívna.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Paradajky - obsahujú veľa lykopénu, vďaka čomu chránia kolagén od vonkajšieho poškodzovania infračerveným žiarením či imisiami. Lykopén tiež chráni vašu pokožku.

3. Sladké zemiaky - jeden sladký zemiak vám poskytne viac vitamínu A, ako potrebujete. Tento vitamín pomáha udržovať v zdraví vašu pokožku a kĺby. Pomáha obnovovať viac kolagénu a podporuje bunkový rast. V tomto smere môže byť dobrou alternatívou aj mrkva.

4. Vajcia - vaječné žĺtka sú bohaté na cholín, ktorý sa premieňa na aminokyselinu glycín. Tá je zahrnutá pri tvorbe kolagénu v tele. Z vajec si môžete urobiť omeletu s využitím napríklad červenej papriky a paradajky, aby ste dostali z tohto pohľadu fantastické jedlo.

5. Losos - zdravé tuky z lososa majú ochranný účinok pre vašu pokožku. Omega-3 mastné kyseliny predchádzajú rozkladu kolagénu, ku ktorému môže viesť aj dlhé vystavenie sa slnečnému žiareniu. Rastlinnou alternatívou môže byť avokádo či vlašské orechy.

6. Morčacie mäso - poskytne bielkoviny, v ktorých je bohato zastúpená aminokyselina lysín. Tá je jednou z troch najviac zastúpených aminokyselín (aj prolín a glycín) potrebných pri syntéze kolagénu. Morčacie mäso je bohaté aj na cholín, ktorý sa v tele mení na glycín.

7. Slnečnicové semienka - len 30 gramov sušených slnečnicových semienok vám poskytne 38 % vášho denného príjmu vitamínu E, ktorý pomáha predchádzať vráskam a previsnutej koži.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist