InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Robí z nás meditácia skutočne lepších ľudí?

30. septembra 2018
Robí z nás meditácia skutočne lepších ľudí?
Podľa široko rozšíreného tvrdenia, z nás meditácia robí šťastnejších, pozitívnejších a súcitnejších ľudí. Väčšina z tohto tvrdenia môže byť pravdivá, ale tá posledná by pravdivá byť nemusela.

Medzinárodný tím výskumníkov si v nedávnej štúdii dal za úlohu preskúmať 20 existujúcich štúdií s cieľom nájsť dôkaz toho, že meditácia u ľudí potlačuje agresivitu, podporuje prívetivosť a zlepšuje prosociálne správanie. Žiaden dôkaz nenašli.

Nakoniec sa prišlo na to, že minulé štúdie, ktoré tvrdili, že meditácia môže zvyšovať u ľudí súcitnosť, neboli objektívne, pretože ich viedli autori, ktorí boli učiteľmi meditácie.

Článok pokračuje pod reklamou


„Táto skutočnosť odhaľuje, že výskumníci mohli nechtiac skresliť výsledky,“ poznamenal Dr. Miguel Farias z Univerzity v Coventry. „Väčšina počiatočných pozitívnych výsledkov zmizla, keď sa meditačné skupiny porovnali so skupinami, ktoré sa venovali úlohám nesúvisiacim s meditáciou.“

Autori štúdie nechceli zdiskreditovať meditácie ani Buddhismus či iné náboženstvá, ktoré pozdvihujú význam meditácie. Iba poukazujú na to, že nie všetky populárne tvrdenia sú skutočne aj pravdivé.

Fariasov tím nevylučuje, že meditácia môže mať pre človeka význam, ale snažia sa, aby nemal prehnané očakávania o jej sile, hlavne pokiaľ ide o empatiu a súcitnosť. Inak vďaka nej môžete výšiť svoju koncentráciu, znížiť hladinu stresu, podporiť kreativitu či uvoľniť telo i myseľ.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist