InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Fakty, ktoré ste o svojom vlastnom tele nevedeli II.

21. októbra 2018
Fakty, ktoré ste o svojom vlastnom tele nevedeli II.
Nedávno sme vám priniesli prvú časť z dvojdielnej minisérie, v ktorej sa zameriavame na zaujímavé fakty o ľudskom tele, ktoré pravdepodobne nepoznáte a zrejme vás aj prekvapia. Celú dvadsiatku zaujímavostí si doplníme poslednými desiatimi faktami práve v tomto článku.

1. Ste fabrika na sliny - pravdepodobne o slinách často nerozmýšľate, no denne ich vyprodukujete asi 640 mililitrov. A to je len dobre, pretože sliny zohrávajú dôležitú úlohu pri zmývaní zlých vecí vo vašich ústach.

2. Váš mozog je mimoriadne bohatý - v ľudskom mozgu je minimálne 100 triliónov nervových prepojení. To je minimálne 1000-krát viac, ako je hviezd v našej galaxii.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Nechty na nohách rastú pomalšie - nechty na nohách rastú tempom 1 milimeter mesačne, kým na rukách je tento rast rýchlejší – 0,1 milimetra denne. Rastú tak zhruba trikrát rýchlejšie.

4. Na tvári máte viac pórov ako si myslíte - zväčšovacie zrkadlá odhalia všetky nedokonalosti vašej tváre, ale ani oni nedokážu odhaliť to, koľko pórov má vaša tvár. Odhaduje sa, že dospelý človek má na tvári asi 20 000 pórov.

5. Vaše telo skrýva poriadnu sieť - krvné cievy, aj tie najmenšie, spolu tvoria neskutočne veľkú sieť, ktorá má dĺžku až cez 96 000 kilometrov.

6. Štandard určitého orgánu - pre mužov, ktorí chcú vedieť, ako by obstali s veľkosťou penisu – priemerná dĺžka tohto údu je pri erekcii 12 až 16,5 centimetra.

7. Ste stvorení na to, aby ste si užívali chute jedál - váš jazyk má 2000 až 8000 chuťových pohárikov a každý má 50 až 100 chuťových receptorov. To je príliš veľa na to, aby ste si nevychutnávali pestré spektrum jedál.

8. Vaječníky sú domovom množstva vajíčok - ženy sa rodia s jedným až dvoma miliónmi vajíčok vo vaječníkoch. Je to veľa, ale počas života sa nové už nevytvárajú. A väčšinu telo zničí bez využitia.

9. Váš mozog je ťažký - mozog je veľký orgán, ktorý je však aj ťažký. V priemere môže vážiť okolo 1 a pol kilogramu.

10. Veľkú potrebu musí vykonávať každý - priemerný človek vyprodukuje ročne asi 160 kilogramov výkalov. Nezávidíme vedcom, ktorí to analyzovali.

Pozri aj: Fakty, ktoré ste o svojom vlastnom tele nevedeli I.

Zdroj: Reader’s Digest


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist