Prinášame vám prehľad desiatich jedál, ktoré podporia stav srdca tým, že zredukujú cholesterol, znížia krvný tlak či zápalové procesy:
1. Ovsené vločky a jačmeň - obsahujú vlákninu beta glukán, ktorá podporuje imunitu, chráni pred účinkami radiácie a chemoterapie a zohráva úlohu aj pri redukcii cholesterolu.
2. Losos a mastné ryby - rybí tuk, hlavne omega-3 mastné kyseliny, je dôležitý pre udržiavanie zdravého srdca. Znižuje riziko infarktu a krvných zrazenín. Takisto sa podieľa na znižovaní krvného tlaku a udržiava v dobrom stave cievy.
3. Tmavá zelená listová zelenina - šalát, špenát či kel sú bohaté na vitamíny A, C, E a K, ako aj na antioxidanty, ktoré pomáhajú telo zbavovať toxínov. Takisto majú v sebe veľa vápnika, horčíka a draslíka. Vďaka tomu regulujú krvný tlak a pomáhajú znižovať vplyv sodíka. Zlepšujú prietok krvi a pomáhajú držiavať zdravú hmotnosť.
4. Orechy a semená - vďaka obsahu draslíka, horčíka a iných minerálov redukujú krvný tlak. Dokonca môžu znižovať aj cholesterol. Výbornou voľbou sú pistácie, dobrými sú aj vlašské orechy, pekanové orechy, mandle, lieskové orechy, makadamioné oriešky či ľanové semienka. Treba však dávať pozor na vysoký obsah kalórií.
5. Cvikla - vďaka veľkému obsahu kysličníka dusnatého pomáha otvárať cievy a znižovať tak tlak krvi. Okrem toho obsahujú betalaín, ktorý má protizápalové vlastnosti. Tým tiež prospieva v konečnom dôsledku aj srdcu.
6. Avokádo - toto ovocie obsahuje zdravé tuky, vďaka ktorým pomáha znižovať „zlý“ cholesterol. Takisto pomáha znižovať krvný tlak.
7. Olivový olej - olivový olej je základom stredomorskej diéty, ktorá je podľa výskumov mimoriadne dobrá, pokiaľ ide o zdravie srdca. Kvalitný panenský olivový olej redukuje krvný tlak, cholesterol a bráni upchávaniu ciev.
8. Strukoviny - či už ide o hrach, fazuľu, šošovicu alebo cícer, strukoviny obsahujú veľa rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje cholesterol. Strukoviny však tiež znižujú krvný tlak a pomáhajú k znižovaniu hmotnosti.
9. Nízkotučné mliečne produkty - aj mliečne výrobky pomáhajú znižovať krvný tlak. Je to preto, že obsahujú vápnik, draslík a horčík. Experti však odporúčajú nízkotučné varianty, aby sa vyhlo negatívnemu vplyvu plnotučných produktov na cholesterol.
10. Jedlá s nízkym obsahom sodíka - možno je to trochu zvláštna položka v tomto prehľade, ale je veľmi dôležité poznamenať aj to, že by ste z diéty mali odobrať jedlá bohaté na sodík, ktorý nie je kamarátom srdca a ciev. Jeho nadmerný príjem sa príjmom iných prospešných jedál vykompenzovať nedá.
zdroj: CNN
Čítať ďalší článok:
Aké vybavenie potrebujete do domácej posilňovne? Zdieľať na Facebooku