InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Trápi vás napätie a úzkosť? Tieto prírodné liečivá vás upokoja

21. decembra 2018
Trápi vás napätie a úzkosť? Tieto prírodné liečivá vás upokoja
Nedokážete kontrolovať svoje myšlienky, potia sa vám dlane, cítite tlak na hrudníku, prívaly tepla, máte problémy so spaním, možno si obhrýzate nechty... Trápia vás starosti, nervozita a úzkosť? Máme pre vás riešenie.

Ak vás trápi úzkosť, mali by ste sa naučiť, ako ju dostať pod kontrolu. Ide o prirodzenú reakciu tela na stres. Produkuje negatívne myšlienky, obavy a pocity bezmocnosti. Aby ste ju dostali pod kontrolu, nemusíte užívať tabletky. Tu je niekoľko prírodných riešení, ktoré vám pomôžu:

1. Dajte si na raňajky vajcia
Na raňajky si dajte dostatok bielkovín a zdravých tukov, obmedzte cukor a rafinované sacharidy. Vyhnete sa tak hypoglykémii, ktorú sprevádzajú symptómy úzkosti, ako potenie či podráždenosť. Krvný cukor vám pomôžu stabilizovať napríklad vajcia. Celé, aj so žĺtkom. Obsahujú aj látky, ktoré pomáhajú bojovať proti napätiu a ktoré podporujú kognitívne zdravie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Dajte si kúsok čokolády
Horčík je minerál, ktorý je zodpovedný za stovky biochemických rekcií v našom tele. Väčšina ľudí ho má pritom nedostatok. A ako sa prejavuje nedostatok horčíka? Zvýšením rizika napätia a stresu. Preto je vhodné napríklad skonzumovať kúsok tmavej čokolády, ktorá patrí medzi jeho najlepšie zdroje a má upokojujúce účinky. Podobne sú na tom mandle, tekvicové semená či tmavá listová zelenina.

3. Namiesto kávy skúste čaj matcha
Káva nie je najvhodnejším nápojom, ak vás trápi úzkosť. Kofeín totiž stimuluje adrenalín, ktorý podporuje stres a napätie. Namiesto kávy však môžete využiť čaj matcha, ktorý vám dodá energiu, zvýši pozornosť, ale zároveň upokojí myseľ. Dobrý na uvoľnenie mysle je napríklad aj harmančekový čaj.

4. Choďte sa prejsť na čerstvý vzduch
Ak si chcete do svojho života priniesť rovnováhu a pokoj, mali by ste pravidelne chodiť na prechádzky do prírody. Už len 15 minút na čerstvom vzduchu vám môže pomôcť upokojiť sa. Vedci tiež zistili, že taká prechádzka zníži krvný tlak. Nemáte k dispozícii les? Skúste park či nábrežie rieky.

5. Urobte niekoľko hlbokých nádychov a výdychov
Dýchajte zhlboka. To je základná rada pre každého, koho postihla úzkosť. Je to jednoduché, ale efektívne riešenie, ako sa upokojiť v priebehu krátkeho času. Stimuluje totiž nervový systém k tomu, aby znížil odozvu „bojuj alebo uteč“, ktorá sa prejavuje zvýšeným stresom a napätím. Nádych nosom vykonávajte 4 sekundy, potom zastavte dych na 6 sekúnd a vydychujte ústami 8 sekúnd. Zopakujte štyri až šesťkrát.

6. Doprajte si malú masáž
Masáž vám pomôže fyzicky eliminovať napätie, ktoré skrývate vo svojom tele. Masáž aj raz do týždňa ma blahodarné účinky, no pravdepodobne by to vaša peňaženka pocítila. Môžete si však robiť malé masáže aj sami a tak často, ako chcete. Stačí vám tenisová loptička. Položte ju na zem a pohybujte po nej chodidlami. Prípadne si ňou vymasírujte ramená. Stačí sa oprieť o stenu a medzi ňu a vás vhodne umiestniť loptičku. Pomôže aj strečing či joga.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist