InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Čo urobiť skôr: Umyť si zuby kefkou alebo vypláchnuť dentálnou vodou?

22. marca 2019
Čo urobiť skôr: Umyť si zuby kefkou alebo vypláchnuť dentálnou vodou?
Ani si to neuvedomujeme, ale pri niektorých rutinách záleží na poradí. Týka sa to aj čistenia zubov? To totiž môže priniesť zaujímavú otázku – mali by sme si preplachovať zuby skôr ako si ich budeme čistiť kefkou alebo naopak?

Táto otázka zaujala aj odborníkov v Spojených štátoch amerických. Zaujímave však je, že medzi ich názormi bol badateľný rozdiel.

Edmond R. Hewlett, hovorca Americkej asociácie zubárov a profesor na Univerzite v Los Angeles, tvrdí, že preplachnúť ústa by ste si mali vždy predtým, ako dôjde k čisteniu zubov kefkou. Jeho odôvodnenie je však viac psychologické: „Čelme ľudskej povahe. Ak niečo z toho máte preskočiť, ktoré to bude?“

Článok pokračuje pod reklamou


Jeden z populárnych argumentov, ktorý podporuje preplachovanie zubov pred ich čistením kefkou, je skutočnosť, že sa tým zbavíme čiastočiek jedla a povlak, ktorý chceme zubnou kefkou odstrániť, pôjde dole ľahšie.

Svoje argumenty však má aj strana, ktorá tvrdí, že by sme sa mali najskôr venovať čisteniu zubnou kefkou. Philippe Hujoel z Univerzity vo Washingtone odporúča najskôr si vyčistiť zuby pastou s obsahom fluoridu, ktorý bojuje proti zubným kazom. Prečo to odporúča? Pretože pri vyplachovaní úst budete mať na zuboch ešte zvyšky fluoridu, ktorý zároveň bude mať čas robiť svoje „čaro“.

Na záver teda možno skonštatovať, že čistenie kefkou a vyplachovanie úst sú pre vašu zubnú hygienu rovnaké, ako posilňovanie a kardio pre vaše telo a kondíciu. Nevyhnutne nezáleží na poradí, ale oboje je dôležité pre vaše celkové zdravie.

Zdroj: Well+Good


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist