InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Ste stále unavení? Nepotrebujete náhodou viac spánku?

10. mája 2019
Ste stále unavení? Nepotrebujete náhodou viac spánku?
Máte problémy s budením sa? Zazvoní budík a vy ho vypnete s nechuťou alebo pravidelne ešte zadriemete? Cítite sa cez deň pravidelne unavení? Možno vás trápi nedostatok spánku. Týchto päť symptómov vám to prezradí definitívne.

Ak ste neustále unavení, mali by ste sa zamyslieť, či vás netrápia nasledujúce náznaky nedostatku spánku. Ak áno, viete čo máte robiť – pridať spánku najvyššiu prioritu.

1. Zaspávate veľmi rýchlo
Normálne trvá pokojné zaspávanie päť až desať minút. Ak však zaspíte skôr, vaše telo vám jednoznačne hovorí, že máte spánkový deficit. Musíte ho dohnať v nasledujúcich dňoch a tým sa vyhnete aj nasledujúcemu príznaku.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zvuk budíka vás znervózňuje
V optimálnom prípade vypnete budík a vyskočíte z postele. Ešte lepšie je, ak si zvyknete budiť sa krátko pred zvonením budíka. Ak ho však musíte podráždene vypínať alebo si ho o päť minút odkladáte, aby ste si ešte chvíľku pospali, potom by ste mali zvážiť skorší odchod do postele.

3. Každý deň sa vám chce popoludní spať
Niekedy mimoriadne okolnosti spôsobia, že sa cítite cez deň unavene a pomôže krátke zdriemnutie si. Ak však pravidelne bojujete s únavou a chce sa vám popoludní spať, potom by ste mali zvážiť svoje spánkové zvyky. Mali by ste spávať aspoň sedem a pol hodiny, pričom si tiež zvyknúť večer chodiť do postele a ráno vstávať každý deň v rovnaký čas.

4. Večer ste podráždenejší
Ak máte tendenciu byť vo večerných hodinách podráždenejší alebo vás trápia obavy, potom potrebujete viac spánku. Háčikom však je, že často tieto príznaky stoja aj za problémami so zaspávaním a stane sa z toho začarovaný kruh.

5. Často si dobíjate energiu kávou
Dať si raz denne kávičku popoludní je vcelku bežné. Ak sa však na ňu spoliehate pre odstránenie únavy každý deň, prípadne viackrát do dňa, máte nedostatok spánku. K jeho nedostatočnej kvalite pritom môže prispievať aj kofeín. Preto by ste kávu nemali piť po tretej hodine popoludní.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist