Mýtus o cholesterole
Jedno vajce obsahuje asi 213 mg cholesterolu, a preto sa o ňom behom rokov vytvorila zlá mienka. Mnoho ľudí sa vajciam vyhýba, pretože sa obávajú o svoje zdravia a tvrdia, že vajcia môžu zvýšiť ich cholesterol, ktorý je spájaný so srdcovocievnymi ochoreniami.Realita je však taká, že ide o mýtus a dokonca vajcia obsahujú zdraviu prospešné látky. Väčšina expertov, či už vedcov, doktorov alebo dietológov, sa zhoduje v tom, že váš zlý krvný cholesterol nezvyšuje samotný cholesterol v potravinách, ale hlavne nasýtené tuky a trans tuky v potrave. Takže sa nemusíte báť. Samozrejme, ak ich jete s mierou.
Zloženie vajec
Väčšina cholesterolu a tuku sa nachádza v žĺtku, preto je populárne jesť viac vaječné bielky. Jedno celé vajce v sebe obsahuje veľa živín, ale má relatívne nízky obsah kalórií – veľké vajce ich obsahuje asi 70. Spolu s nimi tam však nájdeme aj 13 dôležitých živín a asi 6 gramov bielkovín.Bielko obsahuje asi 3,3 gramu bielkovín a nepatrné množstvo tuku, asi 0,06 gramu. Neobsahuje cholesterol, ale ani železo, vitamín B12 či vitamín D. Je v ňom pomerne dobre zastúpený sodík.
Hoci žĺtok sa príliš neodporúča vo fitness svete, je výživnejší ako bielok. Obsahuje fosfor, železo, zinok, kyselinu listovú, kyslinu pantoténovú, cholín, tiamín a mnohé vitamíny, ako A, B6, B12 a D. Obsahuje všetok cholesterol obsiahnutý vo vajci a 5 g tuku. Treba však dodať, že menej ako tretina sú tuky nasýtené. Vôbec neobsahuje trans tuky.
Hnedé vajcia vs. biele vajcia
Mnoho ľudí si myslí, že je rozdiel v zložení medzi hnedými a bielymi vajcami. V skutočnosti nie je. Oba druhy majú rovnaké nutričné zloženie, ale majú len iné zafarbenie škrupiny, čo závisí od plemena sliepky.
Pozitíva a negatíva konzumácie vajec
Konzumácia vajec je prospešná pri kontrolovaní hmotnosti, pre zdravie mozgu, funkciu očí, optimálne zdravie počas tehotenstva. Ide o pomerne lacné a na živiny bohaté jedlo, ktoré pomáha zabezpečovať svalový rast i lepší stav pokožky.Pitie surových vajec?
V minulosti to bolo populárne, robil to aj Rocky Balboa a teraz sa to stále občas vidí – pitie surových vajec u športovcov. Prečo to robili? Pretože si mysleli, že sa tak živiny a iné prospešné látky vstrebajú skôr. Pravda je však taká, že skôr riskovali salmonelózu. Navyše, vedci zistili, že natvrdo uvarené vajcia majú väčší potenciál využitia telom ako surové. Ak vás to teda láka, vyhnite sa tomu.
Konzumácia nadmerného množstva vajec môže viesť k plynatosti a v surovej forme sú možným zdrojom salmonelózy. Žĺtka navyše obsahujú viac kalórií, tuky a cholesterol, a tak môžu pri väčšom príjme škodiť. Tento problémy vyriešime konzumácie len bielkov.
Letný režim, pôvodne z : 25.6.2013
Čítať ďalší článok:
Rýchly tréning brucha, ktorý vám prinesie tehličky Zdieľať na Facebooku