InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Osem spôsobov, akými si môžeme zvýšiť hladinu testosterónu

29. septembra 2019
Osem spôsobov, akými si môžeme zvýšiť hladinu testosterónu
Ak si chcete zvýšiť hladinu testosterónu prirodzeným spôsobom, potom sa musíte zamerať nie len na to, čo robíte v posilňovni, ale aj na to, čo robíte mimo nej.

Testosterón je mužský pohlavný hormón, ktorý ovplyvňuje mnoho vecí, vrátane energie, sexuálnej túžby, športovej výkonnosti či rastu svalovej hmoty. Preto by každý chlap mal chcieť ho mať minimálne na normálnej úrovni – 250 až 1200 ng/dl.

Tieto veci vám jeho hladinu dokážu zvýšiť:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Rozumný, pravidelný tréning – pri posilňovaní využívajte viackĺbové cviky a cvičte pomerne tvrdo, ale nie extrémne. Cvičiť by ste nemali viac ako päťkrát týždenne a snažte sa tréning stihnúť do hodiny. Pokiaľ ide o kardio, robte ho, ale nepreháňajte s ním. Venujte mu nanajvýš štyri dni v týždni a nie viac ako 30-45 minút v miernej intenzite.

2. Dostatok bielkovín a tukov v strave – vaša strava by mala byť bohatá na bielkoviny – mali by ste prijímať minimálne 1,5 až 2 gramy bielkovín na kilogram hmotnosti. Výbornou voľbou sú vajcia. Netreba zabúdať ani na zdravé tuky – asi 10% prijatých kalórií by malo pochádzať z tukov.

3. Zelenina z čeľade kapustovité – zelenina vo všeobecnosti je prospešná, ale tá z čeľade kapustovité vám pomôže s testosterónom najlepšie. Aspoň raz denne by ste mali skonzumovať kapustu, kel, brokolicu, šalát a podobne.

4. Obmedzovanie alkoholu – nepite viac ako jeden drink denne a uvidíte, že sa zlepší stav vášho testosterónu. Čím menej alkoholu, tým lepšie. Urobíte tým službu aj vášmu zdraviu.

5. Správne doplnky výživy – ak to chcete riešiť suplementami, voľte tie správne. Najlepšie sú tie s obsahom žezlovky čínskej (cordyceps) či senovky gréckej (fenugreek), prípadne tribulus terrestris. Dodržujte pritom pokyny na etikete.

6. Dostatok spánku – spite aspoň sedem až osem hodín, aby ste si zaistili vysokú hladinu testosterónu a rastových hormónov.

7. Voľné dni pre zaistenie regenerácie – ak cvičíte, mali by ste aspoň jeden deň v týždni venovať kompletnému oddychu, aby sa telo zregenerovalo a dalo si do poriadku aj hormóny, vrátane testosterónu.

8. Pravidelný pohlavný styk – keď máte sex pravidelne aj hladina testosterónu bude vyššia. Keď bude hladina testosterónu vyššia, budete mať viac chute na sex. Ak práve nemáte partnerku, pomôže aj ruka...


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist