V tomto článku sa pozrieme na výhody a nevýhody oboch suplementov a povieme si, aké je ich optimálne využitie, ktorý je kedy lepší a nakoniec si aj zhodnotíme, ktorý by ste si mali vybrať, ak si môžete kúpiť len jeden.
Srvátkový proteín
Srvátkový proteín pochádza z mlieka, resp. časti mlieka, ktoré zostáva nevyužité pri výrobe syrov. Táto tekutina sa odlučuje a čistí využívaním mnohých techník, ktoré prinášajú rozdiel v koncentrácii srvátkového proteínu. Typicky sa jedná o koncentráty, izoláty či hydrolyzáty. Jedná sa o suplementy vhodné pre športovcov všetkých odvetví.Kazeínový proteín
Kazeín sa nachádza asi v 70 až 80 % mliečnej bielkoviny (zvyšok tvoria srvátka, laktóza a minerály) a je zodpovedný za to, že mlieko je biele. Kazeín ako technicky mliečny proteín obsahuje biologicky aktívne peptidy, dôležité živiny a vitamíny. Vo veľkom sú v ňom zastúpene vápnik a fosfor. Najkvalitnejšie spracovaný kazeín nájdeme v micelárnej forme. Vstrebáva sa až sedem hodín, efektívne zásobuje telo živinami a vytvára pocit sýtosti.Srvátka vs. kazeín
Oba doplnky sú kompletné zdroje bielkovín, ale ich obsah aminokyselín je značne odlišný. Glutamín a leucín sú v kazeíne zastúpene v menšom množstve ako v srvátke. Obsahuje však viac vápniku, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a telesnú kompozíciu.Srvátkový proteín stimuluje bielkovinovú syntézu na úrovní 68 %, kým kazeín len 31 %, čo sa využije najmä po tréningu alebo ráno. Kým však srvátku telo strávi behom hodiny, tak kazeínové doplnky môže tráviť až sedem hodín, čo je výhodou pri predchádzaní katabolizmu, pri ktorom dochádza k úbytku svalovej hmoty. Preto sa hodí užívať na večer alebo pred obdobím, kedy vieme, že dlho neprijmeme žiadne bielkoviny.
Štúdie, ktoré skúmali vplyv oboch proteínov na svalovú hmotu a silu, preukázali zaujímavý výsledok. Policajti, ktorí suplementovali dvakrát denne 12 týždňov len kazeínom, mali väčší nárast sily a čistých svalových vlákien ako tí, ktorí užívali srvátkový proteín.
Zhrnutie
V diétách vyžadujúcich si väčší príjem bielkovín sú tieto dva suplementy nevyhnutné. Kým kazeín má lepšie výhody pri proteínovej syntéze a predĺženej dobe absorpcie, čo je prospešné pred spaním. Srvátka je zase výhodná pre rýchle naštartovanie proteínovej syntézy a doplnenie bielkovín po tréningu či po zobudení.Oba proteíny by mali mať miesto vo vašom suplementačnom pláne, ak chcete dosiahnuť čo najlepšie výsledky. Ak si však máte vybrať len jeden, zvoľte radšej srvátkový a kazeín sa snažte získať trebárs z tvarohu, ktorý môžete konzumovať pred spaním.
Letný režim, pôvodne z 3.7.2013.
Čítať ďalší článok:
34 potravín, ktoré vás udržia hydratovaných