InstagramFacebookYoutube
Výživa

Je energetická tyčinka zázračným pokrmom?

31. januára 2020
Je energetická tyčinka zázračným pokrmom?
Energetické tyčinky sú pohodlným zdrojom živín a prichádzajú v množstve najrôznejších príchutí, vďaka čomu sú u mnohých ľudí obľúbené. Často sa pýšia tým, že obsahujú vitamíny a minerály. Ide teda o zázračný pokrm?

V prvom rade treba poznamenať, že energetické tyčinky nie sú nevyhnutnosťou. Mnoho ľudí ich konzumuje len ako obľúbené sladkosti, iní v tom zase vidia riešenie nedostatku živín vo svojej strave. Tiež sa využívajú pre dodanie energie či zvýšenie výkonnosti na tréningu.

Mnoho ľudí míňa mnoho peňazí za tyčinky, od ktorých si sľubujú zázračné riešenie. Áno, ich výhodou je, že si ich môžete zo sebou zobrať kdekoľvek a vo väčšine prípadov vám poskytnú dobrú rovnováhu medzi pomalými a rýchlymi sacharidmi, ako aj trochu bielkovín a tukov.

Článok pokračuje pod reklamou


Na trhu je veľké množstvo energetických tyčiniek, ktorých zdroje sacharidov sa do veľkej miery líšia. Najčastejšie pochádzajú z ovsených vločiek, ryže, sušeného ovocia, ale aj z maltodextrénu, fruktózy a glukózového sirupu.

Z tohto pohľadu teda môžu byť vhodným jedlom v období pred intenzívnym alebo dlhým tréningom a po docvičení. Môže za to práve spomínaný mix sacharidov a kalorický obsah tyčiniek, ktorý vám dodá aj 200 či 300 kalórií. Efektívne však takýmto spôsobom môže fungovať aj banán...

Dôležité pri energetických tyčinkách je sledovať ich zloženie a nutričné hodnoty. Ako už bolo písané, na trhu ich je obrovské množstvo. Niektoré sa pritom viac podobajú bežným sladkostiam, ako k užitočnému zdroju živín.

Preto je pri výbere energetických tyčiniek dôležité pozerať sa na zloženie a vyberať si tyčinky, ktoré obsahujú vlákninu (aspoň 4 gramy) a viac bielkovín – aspoň 10 až 20 gramov. Z nasýtených tukov by ste nemali prijať viac ako 3 gramy.

A keď si chcete strážiť hmotnosť, musíte si dávať pozor aj na kalórie (ak si ich dávate len ako olovrant či desiatu, obmedzte ich na 150 až 200 kalórií). Tiež treba obmedziť také tyčinky, ktoré obsahujú veľa sirupov s jednoduchými sacharidmi – tie sú skutočne prospešnejšie pre tých, ktorí hmotu budujú, ako pre tých, ktorí si strážia svoju hmotnosť, prípadne chudnú.

Ďalej si treba uvedomiť, že hoci sa nazývajú „energetické“ žiaden významný energetický stimul, ako napríklad kofeín, vám nedodajú. Väčšinou je v ich prípade „energia“ synonymom pre „kalórie“. A tie vám dodávajú všetky jedlá.

A preto nie je ani v energetických tyčinkách, napriek ich pohodlnosti a určitej užitočnosti, skrytý žiaden zázrak. Ako sme už písali na začiatku – môžu byť užitočné, ale nie sú nevyhnutné. A vo vašej strave by nemali zaberať miesto, ktoré by malo patriť ovociu, zelenine, celozrnným produktom či orechom, ktoré sú dôležité nie len pre energiu, ale aj pre celkové zdravie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist