InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Strečingový cvik, ktorý by mal robiť každý, kto dlho sedí alebo stojí

21. februára 2020
Strečingový cvik, ktorý by mal robiť každý, kto dlho sedí alebo stojí
Doktor Michael K. Ryan, ortopedický chirurg z Birminghamu z amerického štátu Alabama, sa nedávno pre magazín Men’s Journal podelil o cvik, ktorý prospeje každému, kto dlhé hodiny sedí za pracovným stolom.

O tom, že dlhé sedenie nie je pre človeka prospešné, sme už písali. Teraz nás však zaujal naťahovací cvik, ktorý obľubuje ako kompenzáciu dlhodobého sedenia – ale aj státia – práve renomovaný doktor. Ide o Jefferson curl.

„Ide o strečingový cvik s najvyššou návratnosťou investície, pretože pomáha väčšine svalov v najmenší potrebný čas. Je ideálny pre každého, kto veľmi dlho stojí, alebo pre toho, kto pracuje za stolom – v podstate pre každého z nás,“ konštatuje Ryan.

Článok pokračuje pod reklamou


Tento cvik sa zameriava na problémy s zadným reťazcom svalov, teda svalmi, ktoré idú od krku až po päty. Tie pri dlhodobom sedení stuhnú a môžu spôsobovať bolesti v oblasti krku, chrbta či bedier.

Jefferson curl sa vykonáva tak, že sa postavíme na lavičku alebo niečo vyvýšené a stabilné. V rukách pritom držíme ľahkú bulinu, resp. kettlebell (prípadne tyč od obojručnej činky). Nohy máme vystreté blízko k sebe a pomaly sa predkláňame, počnúc hlavou a krkom, potom stavec po stavci až k spodnej časti chrbtice. Brucho sa snažíme pritiahnuť k stehnám, v kolenách sa snažíme udržať rovnaký uhol. V spodnej pozícii chvíľu vydržíme a potom sa opäť pomaly, stavec po stavci, dvíhame do počiatočnej polohy.

Ryan odporúča takto vykonať aspoň štyri či päť opakovaní, ideálne každý deň. Cvik mieri na veľké i malé svaly, ktoré sa vám ponaťahujú a uvoľnia. Pomôže to aj väzivám a kĺbom. Pri správnom prevedení je tento cvik skutočne užitočný.

A na záver ešte video pre lepšiu ukážku:




Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist