InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Poznáte úlohu proteínov v tele?

Autor: PR článok  /   21. februára 2020
Poznáte úlohu proteínov v tele?
Či už si na tento poznatok matne spomínate zo školy, alebo ho podvedome vnímate z reklamných sloganov – proteíny sú pre telo dôležité, priam kľúčové. Ruku na srdce, vedeli by ste ale pokračovať, a vysvetliť, prečo tomu tak je?

Proteíny sú jednou z troch skupín makronutrientov – tou, ktorá vás zasýti najviac. Cítite sa vďaka nim „plní“ aj napriek striedmejším porciám, čo je zapríčinené ich pôsobením na hormóny. Zároveň v tele zohrávajú kľúčovú rolu ako stavebné jednotky každej jednej bunky, teda aj svalových tkanív. Prospievajú kostiam, metabolizmu, napomáhajú obnove tkanív po zraneniach a celkovému fyzickému zdraviu. Niet divu, že tieto menované vlastnosti vyhľadávajú najmä profesionálni športovci a ľudia žijúci aktívnym životným štýlom. Na zdravý príjem proteínov by však nemali zabúdať ani nešportovci. Napríklad ak sú to vegetariáni či vegáni, ktorí zo stravovania vylúčili proteínové zdroje ako mäsové či mliečne produkty.

Okrem proteínov v strave ste však už určite počuli aj o proteínových koncentrátoch. Na trhu nájdete ich širokú ponuku v rôznych prevedeniach, príchutiach, či cenových rozpätiach. A nie, nenarastú vám z nich za noc svaly do megalomanských rozmerov, ani sa automaticky nestanete bodybuilderom.

Proteínový koncentrát vysušený na Slovensku


Potešujúca správa pre všetkých, ktorí uprednostňujú produkty domáceho pôvodu. Práve v kategórii proteínových produktov máme na strednom Slovensku jeden unikátny produktový rad, ktorý vzniká – v mliekarni! Pri výrobe syra je totiž srvátka vedľajším produktom, ktorý sa Hriňovská mliekareň – Koliba v roku 2015 rozhodla spracovávať ďalej. Namiesto toho, aby ostala srvátka nevyužitá, sa z nej stávajú vysokokvalitné proteínové výživové doplnky, ktoré podporujú rast a udržanie čistej svalovej hmoty bez tuku.

Okrem toho proteíny z Hriňovej podporujú imunitu, pomáhajú rýchlejšej regenerácii a zlepšujú fyzickú kondíciu. Produkty WPC Koliba 80 v troch veľkostiach balenia nájdete okrem neochutenej verzie aj v čokoládovej, vanilkovej, jahodovej, kapučínovej či čokoládovo-banánovej chuti. Ešte viac sa výrobcovia vyhrali s príchuťami ženského FIT EAT proteínu a ponúkajú čokoládovo-kokosovú, čučoriedkovú či cheescake-ovú príchuť.


Vedeli ste, že až 9 z 20 aminokyselín si naše telo nevyprodukuje samo a potrebuje ich prijať v strave? Srvátkový proteínový koncentrát WPC Koliba má vynikajúci aminokyselinový profil a je bohatým zdrojom aminokyselín BCCA. Práve tie štartujú proces tvorby bielkovín, ktorý ovplyvňuje svalový rast.

Podrobné zloženia, dávkovania a výživové hodnoty proteínových produktov Hriňovskej mliekarne – Koliba nájdete na www.kolibamilk.sk

Foto: Archív Hriňovská mliekareň KOLIBA

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist