InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Ako upokojiť váš mozog tak, aby ste žili dlhšie?

17. apríla 2020
Ako upokojiť váš mozog tak, aby ste žili dlhšie?
Viete, že ak si upokojíte mozog, tak budete žiť dlhšie? Vedci zistili, že menej aktívny mozog šetrí energiu tela a predlžuje životnosť človeka. Je pritom viacero spôsobov, ako sú svoj mozog upokojiť.

Každý chce mať na starobu mozog v čo najlepšej kondícii a mnohí sa ho preto snažia udržať pri aktivite. Výskumníci z Harvardovej školy medicíny však zistili, že nižšia neurálna aktivita by mohla predĺžiť život – zistili to analýzou mozgov ľudí, ktorí zomreli vo veku 60 až 100 rokov.

Štúdia vedie k záveru, že denné obdobia pomalšej mentálnej aktivity, či už je to venovanie sa výhradnej jednej činnosti, spánok alebo meditácia, sú pre zdravie mozgu a dlhovekosť dôležité podobne, ako pravidelný pohyb a cvičenie.

Článok pokračuje pod reklamou


Váš mozog si môžete upokojiť týmito stratégiami:

1. Počúvanie
Počúvanie hudby vám pomôže dostať sa do nálady i vydýchnuť si od starostí bežného života. Počúvanie však nie je len o hudbe. Počúvať by ste mali pozorne aj osoby, s ktorými ste v priamej komunikácii. Budete prítomní a budete mať svoje myšlienky pod kontrolou.

2. Zmysluplné jedenie
Verte tomu alebo nie, no jedenie pri sledovaní televízie alebo v priebehu pracovného výkonu, nie je dobré pre vaše telo ani pre váš mozog. Využite jedlo ako prestávku. Myslíte na to, čo jete a ako to jete. Jednoducho si jedlo vychutnávajte.

3. Spozorovanie vyhorenia
Mnoho ľudí si neprizná nástup vyhorenie až do momentu, keď vyhoria úplne. Keď pociťujete symptómy, ako sú únava, nedostatok radosti zo sebarealizácie, nedostatok nadšenia, podráždenie, zlá nálada, mali by ste zareagovať a dopriať si voľno. Nakoniec to prospeje aj vašej produktivite.

4. Vyhradenie si času pre seba
Pevne si stanovte čas a priestor pre aktivity, ktoré vás „odpoja“ od útrap života. Každý deň trávte aspoň chvíľu robením niečoho, čo vás napĺňa a nesúvisí s vašou prácou. Čítajte, cvičte, venujte sa nejakej záľube. Stanovte si hranice a neprekračujte ich. Dajte si pauzu od práce, kolegov, detí a uvoľnite sa.

5. Prepojte myseľ s telom
Skvelý spôsob, akým si môžete znížiť stres a upokojiť svoju myseľ, je uvedomovanie si svojho tela. zastavte sa a vnímajte prácu svalov – ich kontrakciu a naťahovanie, vnímajte váš dych, každý pohyb. Podporte to meditáciou, ktorá je podceňovaná, ale jej vplyv na mentálne zdravie je preukázaný. Stačí jej venovať päť až desať minút z vášho dňa. To nie je veľa.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist