1. Mrazené rybie produkty – nezdravou ingredienciou je v ich prípade tripolyfosfát sodný, ktorý je neurotoxínom „bezpečným“ na jedenie. Zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení u ľudí, ktorí majú chronické problémy s obličkami alebo históriu problémov so srdcom. V Európe je jeho obsah v jedlách limitovaný.
2. Granolové tyčinky – granola je spojená so zdravým životným štýlom, ale granolové tyčinky obsahujú okrem nej aj cukor, kukuričný sirup či sójový olej. V niektorých krajinách obsahujú aj potenciálny karcinogén BHT.
3. Odtučnené arašidové maslo – obsahuje veľa cukrov, rastlinných tukov a sodíka. Preto je lepšia alternatíva naturálne arašidové maslo, hoci aj to je bohaté na kalórie.
4. Ochutená ryža – napríklad taká brokolicová ryža jednej populárnej značky obsahuje veľa diglyceridov a kukuričného sirupu.
5. Sušené ovocie – v obchodoch však môžete kúpiť sušené ovocie, ktoré je bohaté na cukor alebo „nadopované“ olejmi. Pre astmatikov sú problémom aj siričitany.
6. Džem bez cukru – cukor k džemu patrí a jeho odstránením vzniká hmota, ktorá by nikomu nechutila. Preto sa do takého džemu pridávajú umelé sladidlá, ktoré sú spojené s narušením kvality spánku, slabším žalúdočným zdravím a priberaním.
7. Čokoláda bez cukru – opäť platí to isté – cukor sa niečím musí nahradiť a väčšinou sú to umelé sladidlá, ktoré pri nadmernom príjme spôsobujú aj preháňanie.
8. Mozzarellové tyčinky – mozzarella je výborná vec, ale jej obalenie a vysmaženie je chyba, ktorá z nej robí jedlo plné kalórií, tukov a sodíka.
9. Nachos – čoraz populárnejšie aj u nás sú tortilové chipsy. Hoci vám neposkytnú užitočné živiny, až také zlé samé o sebe nie sú. Keď si z nich však robíte napríklad nachos, vznikne z nich kalorická bomba plná sodíka.
10. Cookies – v podstate väčšina sušienok obsahuje fruktózový sirup, palmový olej, niektoré aj umelé sladidlá a farbivá. Sú kalorické. Spôsobujú obezitu, podporujú zápaly a zvyšujú riziká cukrovky.
11. Muffiny – ďalšie sladké pokušenie. Netreba hovoriť už o vysokom obsahu cukrov, no sú bohaté aj na tuky, mono a diglyceridy. Nehovoriac o tom, že sú ako droga.
12. Umelé sladidlá – v tomto zozname už figurovali ako súčasť jednotlivých jedál. Mnohí ľudia si nimi však nahrádzajú cukor napríklad v káve alebo čaji. Ak sú konzumované pravidelne, sú spojené s priberaním a vyšším kardiometabolickým rizikom.
13. Vyprážané cibuľové krúžky – príklad toho, ako niečo dobré zo zeleniny môže byť zničené vyprážaním. Dokonca niektorí odborníci veria, že vyprážané cibuľové krúžky sú horšie, ako hranolky – obsahujú viac kalórií, viac nasýtených tukov, viac cukru a menej draslíka.
14. Mrazené koláče – môžu obsahovať olej zo sójových bôbov, ktorý podporuje priberanie a neprospieva ani pečeni.
15. Cheesecake – je chutný, ale obsahuje veľa tukov, cukru a sodíka. Dodá vám veľa kalórií, čo je o ešte horšie, keď sa jedáva ako dezert po jedle. Našťastie, dajú sa nájsť aj jeho zdravšie alternatívy.
zdroj: Eat This, Not That!
Čítať ďalší článok:
7 tipov, ktoré vám pomôžu spáliť tuky na brušku Zdieľať na Facebooku