InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ktorých 10 druhov ovocia je tých najzdravších?

02. júna 2020
Ktorých 10 druhov ovocia je tých najzdravších?
Súčasťou zdravej výživy je aj ovocie. Zaujímalo vás však niekedy, ktoré z druhov ovocia by mohli byť tie najzdravšie? S pomocou magazínu The Healthy to teraz zistíme.

Toto je 10 najzdravších druhov ovocia:

1. Broskyne a nektárinky – obsahujú veľa draslíka, ktorý zlepšujú činnosť svalov a nervového systému. Šupka je bohatá aj na antioxidanty, ktoré podporujú všeobecné zdravie. Tiež sa hodia do diéty, pričom ich chuť je znamenitá.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Ananás – ananás má protizápalové účinky, pretože obsahuje bromelaín, ktorý je spojený aj s nižším rizikom infarktu a mŕtvice.

3. Hrozno – červené hrozno znižuje zápaly v tele a redukuje krvný tlak. Je tiež skvelým zdrojom draslíka, čím predchádza svalovým kŕčom.

4. Kiwi – vo veľkej miere obsahuje vitamín C, ktorým pomáha znižovať riziko rakoviny a podporuje dobrý stav očí. Obsahuje aj málo kalórií a pomerne dosť vlákniny, vďaka čomu je prospešné pri chudnutí.

5. Mango – obsahuje veľa betakaroténu, ktorý posilňuje imunitný systém a udržuje v dobrom stave až váš zrak. Tiež obsahuje veľa vitamínu C – viac ako polovicu vášho odporúčaného denného príjmu.

6. Jablká – obsahujú málo kalórií, ale veľa quertecinu, ktorý chráni mozgové bunky pred degeneráciou. Tiež sa našla spojitosť so znižovaním krvného tlaku. Vláknina zase pomáha zlepšovať hladinu cholesterolu. Šupka obsahuje aj flavonoidy, ktoré znižujú riziko srdcových chorôb.

7. Granátové jablká – okrem veľkého obsahu antioxidantov, obsahujú aj veľa draslíka, ktorý vám pomôže udržať vyššiu hladinu energie a ktorý kontroluje aj krvný tlak. Znižujú zápalové procesy a zlepšujú kardiovaskulárne zdravie. Treba však dávať pozor na ich príjem, ak užívate niektoré druhy liekov.

8. Grapefruit – obsahuje viac vitamínu C ako pomaranče a jeden vám dokonca dokáže pokryť váš denný príjem. Obsahuje aj vlákninu, draslík a vitamín A. Podporuje aj zdravie vašej pokožky a vlasov.

9. Banány – sú plné draslíka a vlákniny, vďaka čomu vám dodajú dlhotrvajúcu energiu. Keďže neobsahujú soľ ani tuky, z tohto hľadiska sú výbornou voľbou na desiatu. Výhodou je, že si ich môžete zobrať so sebou všade – nemusíte si ich umyť, stačí ošúpať.

10. Čučoriedky – sú plné antioxidantov a vitamínu C, vďaka čomu bojujú proti chorobám. Obsahujú aj antokyanín, ktorý podporuje zdravie mozgu. Tiež znižujú aj riziko slepoty v pokročilom veku.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist