InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Patríte medzi ženy s myofóbiou? Toto musíte pochopiť

Autorka: Lucka  /   05. septembra 2020
Patríte medzi ženy s myofóbiou? Toto musíte pochopiť
Myofóbia je porucha, ktorá je typická pre ženské pohlavie. Postihuje ženy, ktoré trápi svalová úzkosť. Inými slovami, predstavuje neopodstatnený strach z toho, že si ženy posilňovaním vybudujú svalnatú postavu, ktorou sa priblížia k postave muža.

Hoci tento strach sa v posledných rokoch začína vyskytovať čoraz menej, stále existuje veľa žien, ktoré sa boja čo i len chytiť do rúk činku, aby si zachovali svoju ženskosť. Čo však musia tieto dámy pochopiť?

Je pochopiteľné, že ženy si chcú zachovať svoju ženskú postavu, aby boli atraktívne pre opačné pohlavie. Dá sa pochopiť, že sa pohoršia nad postavou kulturistiek, ktoré svoju snahu posunú až za hranice normálnosti. Ani tie by však nemali byť dôvodom na strach.

Článok pokračuje pod reklamou


Pravdou totiž je, že bežná žena, ktoré posilňuje pravidelne, nikdy nevybuduje postavu, ktorou by sa priblížila k chlapovi. Treba si uvedomiť toto:

1. Svaly vo všeobecnosti sa nebudujú veľmi ľahko – platí to aj u mužov, ale svalová hmota, ktorú si väčšinou spájate s postavami fitness modelov alebo kulturistov v magazínoch, sa buduje mimoriadne ťažko. Také postavy majú problém dosiahnuť aj muži, ktorí cvičia bez pomoci umelých látok. Ak sa chcú priblížiť fitness modelovi prirodzene, potrvá im to niekoľko rokov pravidelného cvičenia a náročného stravovania.

2. Ženy naberajú svaly ešte ťažšie – u žien je extrémne ťažké dosiahnuť aj postavu naturálneho mužského cvičenca a to preto, že majú inú hormonálnu výbavu ako muži. Tí majú viac testosterónu, ktorý je kľúčový pri budovaní sily a hmoty. Ženy majú zase veľa estrogónu, ktorému taký výrazný efekt chýba.

3. Kulturistky užívajú steroidy – myofóbiu podporuje aj pohľad na kulturistky alebo niektoré svalnaté fitness modelky. Vedzte však, že ony svoje svaly nevybudovali prirodzene. Okrem toho, že cvičili tvrdšie ako vy, že jedli striktnejšie ako vy, podporovali sa aj chémiou. Dopĺňali si testosterón a užívali anabolické steroidy, ktoré majú nepriaznivý vplyv na zdravie a ženskú krásu.

4. Vaše nové svaly vás milo prekvapia – keď už raz strach prekonáte a začnete cvičiť, všimnete si, že nové svaly vás nezošpatia, ale naopak, vašu postavu spevnia. Milo vás prekvapí ich prínos. Budete krajšie, silnejšie aj v bežnom živote, výkonnejšie, ľahšie udržíte nižší objem tukov na tele.

5. Stále môžete stúpiť na brzdu – posledný bod, ktorý by mal rozptýliť váš strach, je, že sa svaly budujú tak postupne a pomaly, že ak by ste mali aj genetické predispozície a blížili sa k postave, ktorá sa vám nepáči, máte dosť času na to, aby ste stupili na brzdu. Navyše, nabraté svaly je potom aj pomerne jednoduché stratiť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist