InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Zlepšite si zdravie: Zbavte sa týchto zlozvykov

04. septembra 2020
Zlepšite si zdravie: Zbavte sa týchto zlozvykov
Niektoré vaše zvyky priamo či nepriamo ovplyvňujú vaše zdravie a vy si to nemusíte ani uvedomovať. Prinášame vám deväť zlozvykov, ktorých obmedzenie významné zníži riziká zdravotných problémov.

Aj keď sa nikto nepozerá, zabudnite na tieto neatraktívne zlozvyky:

1. Jedenie jedla zo zeme – poznáte pravidlo o piatich sekundách? Nie je pravdivé. Z podlahy môžete jesť len vtedy, ak ste ju predtým umyli. Inak riskujete infekciu, najmä ak ide o jedlo krémovej, vlhšej konzistencie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Neumývanie si rúk po kontakte s peniazmi – peniaze, či už bankovky alebo mince, sú neskutočne špinavé. Sú zásobárňou najrôznejších druhov baktérií a dokonca jedna štúdia v Spojených štátoch ukázala, že na 80 % bankovkách boli stopy kokaínu.

3. Lízanie varešky pri varení – keď sa nikto nepozerá, robí to väčšina ľudí. Pri varení alebo pečení by to nemusel byť problém, keďže vysoké teploty baktérie zabijú. Ak to však robíte pri príprave plniek alebo nepečených koláčov, môžete prenášať baktérie spôsobujúce ochorenia.

4. Neumývanie si rúk po kontakte so zvieraťom – ak si neumyjete ruky po kontakte so zvieraťom alebo jeho vybavením (miska na jedlo, klietka), zvyšuje sa riziko, že sa infikujete najrôznejšími baktériami od svrabu, hlísty, salmonely až po streptokoka.

5. Špáranie sa v nose – je to vcelku bežný zlozvyk, hoci nie mnoho ľudí ho rado prizná. Zvyšuje však riziko krvácania z nosa i prenosu zlatého stafylokoka, ktorý spôsobuje nepríjemnú infekciu.

6. Zdieľanie zubnej kefky – môžete sa nakaziť baktériami streptococcus mutans alebo porphyromonas gingivalis, ktoré buď poškodzujú sklovinu alebo spôsobujú ochorenia ďasien. Taktiež môžete chytiť vírusové ochorenie, ako je herpes.

7. Namáčanie odhryznutých kúskov do omáčky – ak si odhryznete z jedla, už ho viac nenamáčajte do spoločnej omáčky či kečupu. A nedotýkajte sa jej prstami. Zvyšuje sa riziko prenosu baktérií.

8. Používanie cudzej žiletky – cudzia žiletka, holiaci strojček i zastrihávač vlasov môžu prenášať vírus, ktorý spôsobuje hepatitídu typu C i rakovinu pečene.

9. Používanie moderných technológií pred spaním – nemali by ste aspoň 30 minút pred spaním používať mobilný telefón, tablet alebo notebook, inak riskujete problémy so spánkom, ktoré majú aj potenciál oslabovať vašu imunitu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist