InstagramFacebookYoutube
Výživa

Vitamíny a minerály, ktoré vám podporia testosterón

27. októbra 2020
Vitamíny a minerály, ktoré vám podporia testosterón
Testosterón je mužský pohlavný hormón, ktorý má okrem iného veľkú dôležitosť aj v procese budovania sily a svalov. Zrejme tiež viete, že vekom sa jeho hladina znižuje. Našťastie, dá sa zvýšiť aj prirodzenými spôsobmi. A teraz sa pozrieme na to, akú úlohu v tom zohrávajú vitamíny a minerály.

Na vyplavovanie tohto cenného hormónu vplýva zdravý životný štýl na čele s pravidelným cvičením a správnou voľbou jedál v strave. Môžete si ho však zvýšiť aj príjmom určitých druhov vitamínov a minerálov. Tieto sú pritom najlepšie:

1. Vitamín D – je dôležitý pre rozvoj a kvalitu spermií, podporuje hladinu testosterónu a vášho libida. Prirodzene ho získavate najmä zo slnečného žiarenia. Dobrou voľbou je aj doplnok výživy.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Vitamín A – čím viac vitamínu A je dostupných v semenníkoch, tým výraznejšie sa vyplavuje testosterón. Taktiež obmedzuje estrogén, čo je tiež v tomto smere pozitívne. Nájdeme ho v mrkve, zelenej listovej zelenine či v rybách, ako je tuniak.

3. Vitamín C – zlepšuje vaše zdravie, posilňuje imunitný systém a dokonca je zodpovedný za hormonálne zmeny v tele, keď dostáva pod kontrolu kortizol, ktorý negatívne vplýva na hladinu testosterónu. Tiež obmedzuje premenu testosterónu na estrogén.

4. Vitamín B6 – stimulovaním androgénnych receptorov signalizuje semenníkom, aby produkovali viac testosterónu.

5. Vitamín E – tento antioxidant chráni mužskú i ženskú plodnosť, pričom sa ukázalo, že muži s jeho nedostatkom mali aj nižšiu produkciu testosterónu.

6. Zinok – najdôležitejším minerálom v tomto smere je zinok, ktorý preukázateľne zvyšuje produkciu testosterónu a v niektorých prípadoch až o 90 percent. Vhodný je jeho príjem zo suplementu, no a v strave ho nájdeme v mäse, rybách, syroch, fazuli, jogurtoch a podobne. Treba však dať pozor aj na to, že príliš veľa zinku bráni absorpcii iných minerálov.

7. Horčík – je dôležitý pre zaistenie dobrého reprodukčného zdravia, ale je ťažké získať ho dostatok zo stravy. Preto sú populárnou voľbou doplnky výživy.

8. Selén – ovplyvňuje plodnosť tým, že stimuluje proces vzniku spermií. Je nevyhnutný pre zdravú prostatu a pre produkciu testosterónu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist