InstagramFacebookYoutube
Tréning

Je náročnejšie behať v chladnejšom počasí?

26. októbra 2020
Je náročnejšie behať v chladnejšom počasí?
Čím je vonku väčšia zima, tým menej nás to láka ísť zabehať si. Je ťažké behať v lete, keď teploty stúpajú blízko k extrémom. Môže však byť behanie v zime ešte náročnejšie?

Telo má v sebe termoregulačný mechanizmus, a tak hoci vám môže byť v úvode behu zima, keď sa rozhýbete začnete sa cítiť dobre. Vedci dokonca zistili, že teplota okolo 7-8 stupňov Celzia, je pre beh optimálna.

Prečo? Lebo náročnosť tela na udržovanie bezpečnej teploty tela je minimálna a viac energie sa môže venovať samotnej fyzickej činnosti, teda behu. Čím viac sa od tejto teplotnej hranice odchyľujeme – či už dole alebo hore, tým viac energie telo využíva na termoreguláciu.

Článok pokračuje pod reklamou


Keď bežíte, väčšina krvi smeruje do nôh, kde sú okysličované vaše svaly. Čím je však vonku chladnejšie, tým ťažšie je pre telo okysličovať končatiny. Navyše, aj vaše cievy sú stiahnuté, a tak ešte viac obmedzujú krvný tok. Tento efekt sa však znižuje, keď sa už zabehnete a vaša telesná teplota stúpne. Negatívne vás to teda príliš neovplyvní. Horšie je to, keď si budete dávať dlhé prestávky.

Ako vplýva zima na vaše tempo?

Menšie teplotné rozdiely oproti ideálnemu počasiu veľmi vaše tempo neovplyvnia. Ak však už teplota klesá pod -10 stupňov Celzia, už vás to bude spomaľovať, pretože namiesto behania sa telo začne viac zaujímať o teplotu tela, vlhkosť či zahriatie studeného vzduchu, predtým, ako skončí v pľúcach. Svaly sú tuhšie a môže sa skracovať vzdialenosť vášho kroku.

Vo všeobecnosti vás teda priamo neovplyvňuje zima, ale jej vedľajšie produkty. A tým je aj vaša snaha obliekať sa teplo. To vám dodáva záťaž navyše i väčšie nepohodlie pri hýbaní sa, čím vaše tempo tiež trpí. Samozrejme, ak je vonku sneh a ľad, vtedy musíte byť obozretní kvôli možnému úrazu. A aj to vás spomaľuje. Dýchanie môže byť tiež náročnejšie.

Ak je teda vonku okolo 7-8 stupňov Celzia, nemusíte sa vôbec obávať toho, že by sa vám behalo ťažšie. Väčší chlad vám situáciu môže sťažovať, ale nemusí vám zabrániť v tom, aby ste si išli zabehať. Musíte sa len vhodne obliecť.

Odporúča sa pritom obliecť sa tak, akoby bolo vonku o zhruba 10 stupňov Celzia teplejšie. Ak vonku mrzne, mali by ste nosiť termobundu aj rukavice. Ak už je okolo -4 stupňov Celzia, bude sa vám hodiť aj bežecká kukla.

zdroj: Runner’s World


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist