InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Cvičiť môžete aj bez činiek: Tieto bežné predmety sú skvelou náhradou

Autorka: Lucka  /   28. novembra 2020
Cvičiť môžete aj bez činiek: Tieto bežné predmety sú skvelou náhradou
Ak nemôžete alebo nechcete chodiť do posilňovne, v ktorej nájdete na cvičenie prakticky všetko, čo len môžete potrebovať, voľba padne na domáce cvičenie. A je to dobrá voľba. Čo však, ak ešte nemáte k dispozícii činky?

Či už potrebujete záťaž na cvičenie doma alebo ste sa ocitli na hoteli či trávite víkend u blízkych a chcete si zacvičiť, namiesto činiek môžete využiť široké spektrum bežných predmetov, ktoré sa hodia ako výborná alternatíva. A tiež neuškodí cvičiť len s vlastnou váhou tela.

Precvičiť hrudník, tricepsy, brucho a nohy môžete pohodlne aj cvikmi, pri ktorých činky nepotrebujete – alternatívy kľukov, tricepsové kľuky na posteli, gauči alebo stoličke, skracovačky, dvíhanie nôh, doska, výpady, drepy... to všetko sa dá robiť aj bez záťaže.

Článok pokračuje pod reklamou


Samozrejme, bude lepšie, ak si nohy precvičíte s drepmi alebo výpadmi, pri ktorých využijete aj dodatočnú záťaž. Na drepy sa hodí kôš s bielizňou, do ktorého si môžete pridávať ťažšie predmety, aby ste si cvičenie skomplikovali. Kreativite sa medze nekladú – už sme videli aj zrolovaný koberec obvešaný nákupnými taškami.

Pri výpadoch sú práve nákupné tašky výbornou voľbou, pretože sa ľahko uchopia po stranách a môžete si v nich meniť záťaž, napríklad knihami. Ak až takú veľkú záťaž nepotrebujete, postačí vám dvojlitrová fľaša do každej ruky.

Fľaša je pritom ideálna na cviky, ako sú bicepsové zdvihy, rôzne druhy cvikov na tricepsy i ramená, ako sú upažovanie či dokonca tlaky – a pokojne aj tie zameraná na hrudník. Na tlaky pritom môžete využiť namiesto obojručnej činky spomínaný koberec či naplnenú športovú tašku.

Inak, alternatívou jednoručných činiek môže byť viacero iných predmetov – konzervy, balík ryže či múky. Na príťahy v predklone, ktorými precvičíte chrbát, zase môžete využiť balenie zemiakov, poprípade už spomínanú nákupnú tašku, väčšiu fľašu oleja s úchytom alebo aj vysávač, ktorý možno ľahko uchopiť.

Samozrejme, toto je len obmedzený výber príkladov. Kreativite sa medze nekladú a určite nájdete aj iné alternatívy, ak sa poobhliadnete po domácnosti.

Ak z nejakého dôvodu nechcete investovať do činiek a potrebujete dlhodobú náhradu, alternatívou môžu byť gumové pásy, ktoré sa dajú kúpiť aj za lacný peniaz. Môžete s nimi cvičiť tlaky na ramená, upažovania, predpažovania, bicepsové zdvihy, tricepsové extenzie, tlaky na hrudník i príťahy v predklone. A tiež sa dajú využiť aj ako odpor pri drepoch.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist